email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inlocuire piesa pe cheltuiala societatii. Cum se inregistreaza in contabilitate?

inlocuire piesavaloare contabilaimobilizari corpotalecontractamortizaremijloc fix

In cazul in care o societate efectueaza lucrari de reparare, iar cheltuielile sunt facute tot din contul societatii pentru un bun pus la dispozitie de un partener, inregistrarile contabile se fac tinand cont de cheltuielile efectuate in legatura cu imobilizari corporale.

In cazul unei societati, partenerul extern pune la dispozitie un utilaj. Utilajul se defecteaza, iar societatea inlocuieste pe cheltuiala proprie (cf. Contractului de folosinta) piesa de schimb. Se va vedea cum se inregistreaza aceasta cheltuiala, cu mentiunea ca utilajul figureaza in evidente societatii in conturi extracontabile astfel ca nu se poate efectua o marire de valoare mijloc fix.

Piesa care trebuie inlocuita nu functioneaza de una singura, astfel ca nu se poate crea un mijloc fix numai cu aceasta. Cheltuiala e necesara pentru a putea realiza venituri viitoare. Vom vedea care este abordarea corecta in acest caz.

Potrivit prevederilor pct.92 alin  (1) din OMFP 3055/2009, imobilizarile corporale reprezinta active care:

   a) sunt detinute de o entitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative; si
   b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.

Potrivit prevederilor alin  (5), piesele de schimb si echipamentul de service sunt, in general, contabilizate ca stocuri si recunoscute in profit sau pierdere atunci cand sunt consumate. Totusi, piesele de schimb importante si echipamentele de securitate sunt considerate imobilizari corporale atunci cand o entitate preconizeaza ca le va utiliza pe parcursul unei perioade mai mari de un an.

Prin politici contabile se stabilesc conditiile specifice pentru recunoasterea imobilizarilor corporale. In vederea recunoasterii imobilizarilor corporale se impune utilizarea rationamentului profesional la aplicarea criteriilor de recunoastere pentru circumstantele specifice entitatii.

Potrivit prevederilor pct.106-107, din acelasi act normativ:

Cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu o imobilizare corporala sunt cheltuieli ale perioadei in care sunt efectuate sau majoreaza valoarea imobilizarii respective, in functie de beneficiile economice aferente acestor cheltuieli.    

Cheltuielile efectuate in legatura cu imobilizarile corporale utilizate in baza unui contract de inchiriere, locatie de gestiune, administrare sau alte contracte similare se evidentiaza in contabilitatea entitatii care le-a efectuat, la imobilizari corporale sau drept cheltuieli in perioada in care au fost efectuate, in functie de beneficiile economice aferente, similar cheltuielilor efectuate in legatura cu imobilizarile corporale proprii.

O entitate nu recunoaste in valoarea contabila a unui element de imobilizari corporale costurile intretinerii zilnice a elementului respectiv. Aceste costuri sunt recunoscute in contul de profit si pierdere pe masura ce sunt suportate.

Costurile intretinerii zilnice sunt reprezentate, in principal, de costurile cu manopera si materiale consumabile. Scopul acestor cheltuieli il constituie reparatiile si intretinerea curente ale elementului de imobilizari corporale. Componentele unor elemente de imobilizari corporale pot necesita inlocuirea la intervale regulate de timp. Entitatea recunoaste in valoarea contabila a unui element de imobilizari corporale costul partii inlocuite a unui astfel de element cand acel cost este suportat de entitate, daca sunt indeplinite criteriile de recunoastere pentru imobilizarile corporale.

Astfel, daca piesa inlocuita:

- indeplineste criteriile de recunoastere pentru imobilizarile corporale;

- este  importanta si durata de utilizare este mai mare de un an, apreciez ca cheltuielile efectuate se evidentiaza la imobilizari corporale.

Dupa cum rezulta  din prevederile mai sus mentionate , nu conteaza modalitatea de detinere a imobilizarilor corporale (inchiriere, locatie de gestiune, administrare sau alte contracte similar), cheltuielile efectuate in legatura cu imobilizarile corporale se evidentiaza in contabilitatea entitatii care le-a efectuat, la imobilizari corporale sau drept cheltuieli in perioada in care au fost efectuate, in functie de beneficiile economice aferente, similar cheltuielilor efectuate in legatura cu imobilizarile corporale proprii.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inlocuire piesavaloare contabilaimobilizari corpotalecontractamortizaremijloc fix

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 19 Februarie 2014


Votati articolul "Inlocuire piesa pe cheltuiala societatii. Cum se inregistreaza in contabilitate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 19 Februarie 2014 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X