Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Achizitii in vederea modernizarii. Cum facem inregistrarile?

Data aparitiei: 14 Iulie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
achizitiicheltuieli modernizarecodul fiscalmijloc fixvaloare contabila

In randurile de mai jos, avem situatia unei societati care a facut mai multe achizitii. Vom vedea cum se inregistreaza achizitiile respective, raspunzand urmatoarelor intrebari:

1. Societatea a achizitionat in vederea modernizarii 80 mp parchet in valoare de 13.000 lei fara TVA. Valoarea cladirii ce urmeaza a se moderniza are o valoare contabila de 350.000 lei. Este corect sa se inregistreze contravaloarea parchetuluidrept o cheltuiala si nu ca o investitie?

2. Societatea a achizitionat cinci rafturi (1.900 lei/bucata) in vederea expunerii marfurilor in magazin. Este corecta inregistrarea acestor rafturi de expunere drept obiecte de inventar si nu ca mijloc fix?




1. Este corect sa inregistrati factura pentru parchet direct pe cheltuieli cu amenajarile sau reparatiile.
Daca pe langa parchet sa spunem ca achizitionati si gresie, tapet, lambriuri, centrala termica atunci pentru fiecare puteti decide daca este o cheltuiala sau intreaga investitie se introduce in 231 si , la finalizare , se receptioneaza ca o modernizare si se amortizeaza.



Legal, decizia va apartine si daca dvs. considerati ca operatiunea economica este o modernizare, o inregistrati ca atare, daca decideti ca este o cheltuiala , o tratati ca atare. OMFP 1802/2014:

"227. -(1) Cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu o imobilizare corporala sunt cheltuieli ale perioadei in care sunt efectuate sau majoreaza valoarea imobilizarii respective, in functie de beneficiile economice aferente acestor cheltuieli (de exemplu, influenta asupra duratei de viata ramase a imobilizarilor), potrivit criteriilor generale de recunoastere.

(2) Entitatea stabileste prin politicile contabile criteriile in functie de care cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu imobilizarile corporale majoreaza valoarea acestora sau se evidentiaza in contul de profit si pierdere."

2. Daca fiecare raft in parte este receptionat separat, atunci este foarte corect sa fie tratate ca obiecte de inventar.

Daca receptionati cele 5 rafturi ca pe un tot, atunci intregul este un mijloc fix.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X