OUG 8/2014 a adus nenumarate modificari in domeniul fiscal, astfel ca o analiza in detaliu a acestor efecte este necesara si completeaza rezumatele intocmite pana acum. Urmarim, asadar, pe categorii (impozitul pe profit, impozitul pe venit, taxa pe valoarea adaugata etc.), schimbarile produse de aplicarea prevederilor din OUG 8/2014.
Impozitul pe profit
Se completeaza art. 20, care reglementeaza veniturile neimpozabile la calculul profitului impozabil, referitor la neimpozitarea veniturilor din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare, prevazute la lit. e), in sensul precizarii ca sunt venituri impozabile, veniturile din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare realizate de o persoana juridica straina rezidenta intr-un stat cu care Romania nu are inchaiat conventie de evitare a dublei impuneri.
2. Impozitul pe venit
Se completeaza art. 74 care reglementeaza calculul si plata impozitului aferent veniturilor din activitati agricole, cu precizarea ca, contribuabilii care desfasoara activitati agricole pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit si detin suprafete destinate productiei agricole vegetale sau detin animale in localitati diferite trebuie sa opteze pentru stabilirea localitatii sau localitatilor unde vor beneficia de incadrarea in limitele veniturilor neimpozabile, prin Declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit - 221, care se depune pana la data de 25 mai.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
3. Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti
S-au reformulat prevederile art. 118 care reglementeaza coroborarea prevederilor Codului fiscal cu cele ale conventiilor de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, inlocuindu-se refereririle la "Asociatia Europeana a Liberului Schimb" cu "statele cu care Uniunea Europeana are incheiate acorduri de stabilire a unor masuri echivalente".
In ceea ce priveste situatiile in care s-au facut retineri de impozit ce depasesc cotele din conventiile de evitare a dublei impuneri, respectiv din legislatia Uniunii Europene, se precizeaza ca suma impozitului retinut in plus se restituie potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.
Consultati AICI continuarea acestui raport.