Pentru declararea si plata impozitului pe profit aferent anului 2013 vom tine cont de mai multe aspecte pe care le redam prin cele ce urmeaza.
Definitivarea impozitului pe profit aferent anului 2013 se face prin formularul 101 "Declaratie privind impozitul pe profit", cod 14.13.01.04, care se completeaza si se depune pana la 25 martie 2014 inclusiv de catre persoanele juridice care, la 31 decembrie 2013, erau inregistrate ca platitoare de impozit pe profit.
Persoanele juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva cu lichidare, potrivit legii, au obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pana la data depunerii situatiilor financiare la organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Persoanele juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva fara lichidare au obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pana la inchiderea perioadei impozabile, definita prin Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Atentie! In cazul persoanelor juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 au indeplinit conditiile prevazute la art. 112^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si, incepand cu 1 februarie 2013, au fost obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, iar in cursul anului au devenit platitoare de impozit pe profit, potrivit art. 112^6 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, perioada pentru care vor calcula impozitul pe profit este 1 februarie - 31 decembrie 2013.
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Depunere
Formularul 101 se completeaza cu ajutorul programului de asistenta care poate fi descarcat de pe website-ul ANAF, la adresa www.anaf.ro, categoria Declaratii electronice/Descarcare declaratii;
Formularul se depune la organul fiscal competent, in format .pdf. cu fisier .xml atasat, pe suport CD, insotit de formatul hartie, semnat si stampilat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform prevederilor legale.
Corectarea declaratiei
In situatia in care platitorul corecteaza declaratia depusa, declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind "X" in spatiul special prevazut in acest scop.
Sursa: DGFP Valcea