email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Imprumut subordonat. Cum gestionam majorarea capitalului?

imprumut subordonatcapitalmajorareexercitiu financiarrezervesocietate pe actiuni

Inregistrarea unui imprumut subordonat in contabilitate va fi ilustrata pentru o societate pe actiuni care, la sfarsitul anului 2013, a inregistrat capitaluri proprii negative, datorate pierderii contabile reportate.

In acelasi timp, societatea inregistreaza datorii pe termen lung sub forma de imprumuturi nebancare fata de actionarul principal. Actionarul principal doreste sa subordoneze imprumutul pe termen lung acordat societatii, cu scopul imbunatatirii capitalurilor proprii.

Vom vedea cum tratam subordonarea imprumutului pe termen lung si cum se va derula operatiunea.

Imprumutul subordonat este un imprumut pe care il face compania pentru a creste valoarea fondurilor proprii de nivel 2. De obicei este utiliat de banci sau de intitutii de credit, si consta in acceptarea  creditorilor ca drepturile lor sa nu fie prioritate fata de alte creante ale societatii. Adica prin acest imprumut subordonat se mareste capitalul propriu al societatii, fara a se mari capitalul social, si in acelasi timp poate fi inapoiat la termen de maxim 5 ani de la data constituirii acestuia.

Aceste imprumuturi sunt Fonduri proprii de nivel 2, fonduri proprii ce sunt formate din:

-rezerve din reevaluare imobilizarilor corporale si alte elemente acceptate de reglementator,
-titluri pe durata nedeterminata, actiuni preferentiale cumulative
-titluri pe durata determinata, actiuni preferentiale cumulative
-capital sub forma de imprumut subordonat.

De aici rezulta ca imprumutul subordonat se incadreaza in Fondurile proprii de nivel 2 suplimentar.
Deobicei astfel de imprumuturii fac bancile, intitutiile de credit, sau cele reglementate de ASF(fosta CNVM), pentru a putea majora limita impusa de Capital propriu si de Fond Propriu, pentru a garanta solvabilitatea si lichiditatea companiei creditoare sau administratoare de fonduri. In calculul imprumutului subordonat, acesta este luat in calcul la valoarea fondului propriu pe 5 ani, insa este diminuat anual cu 20 % pana in ultimul an cand ajunge 0%, si in acelasi timp se si returneaza.

Fondurile proprii sau Capitalul propriu al unei companii  reprezinta interesul rezidual al proprietarilor in activele unei societati dupa deducerea tuturor datoriilor. E compus in general din capitalul initial constituit sau constituit ulterior printr-o majorare de capital, si din profiturile reinvestite.

Ca si regula , Capitalul propriu reprezinta sursa stabila de finantare ce este la dispozitia companiei pentru activitatea acesteia.

Cand ar trebui ca aceste Capitaluri sa fie crescute?

    De multe ori, daca o societate doreste sa se dezvolte ori aplicand la un credit bancar, la un leasing, la participarea la o licitatie publica, daca vrea sa activeze intr-un anumit domeniu bancar sau de intermediere, conditia esentiala este ca aceste fonduri ce formeaza Capiatalul propriu al companiei sa fie pozitive, sau in cazuri specifice, pentru diferite actiuni, aceste capitaluri trebuie sa fie de anumite niveluri.

    De exemplu societatile bacare, care calculeaza lunar valoarea Capitalurilor Proprii, trebuie sa tina valoarea acestuia sub control pentru a putea da credite, pentru ca reglementatorul pune niste praguri foarte stricte in privinta acestui Capital Propriu.

Din ce e format capitalul propriu?

Plecand de la formula clasica Activ=Pasiv, putem ajunge la formula Capitalului propriu prin doua metode, si nume:

    -Capital social, Rezerve si Rezultatul exercitiului si reportat.
    -Total Active – Datorii curente sau Active imobilizate + Active circulante nete/Datorii curente nete
    Indiferent prin care formula calculati valoarea Capitalului propriu, rezultatul trebuie sa fie acelasi.

Cum se face majorarea acestuia?

    Pentru majorarea capitalului propriu al uniei societati, este destul sa majoram oricare dinre elementele de ami sus, astfel firma se poate incadra in plafonul necesar.

    Cel mai la indemana element de modificare in cresterea Capitalului Propriu este cresterea capitalului social, prin aport de la asociati. Altul ar putea fi cresterea creantelor societatii prin producerea de venituri, sau incasarea acestora prin cresterea disponibilitatilor societatii.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imprumut subordonatcapitalmajorareexercitiu financiarrezervesocietate pe actiuni


Data aparitiei: 05 Mai 2014

Votati articolul "Imprumut subordonat. Cum gestionam majorarea capitalului?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X