Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Cum se gestioneaza vanzarea online a unor bunuri prin casa de amanet?

Data aparitiei: 09 Iulie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
vanzare onlineTVAcasa de amanetjurnalfacturapersoana impozabilaautofactura


Pentru o societate cu case de amanet care primesc numai bijuterii si care doreste in prezent sa distribuie si obiecte electronice (tablete, telefoane, aparate foto) second-hand, vom raspunde urmatoarelor intrebari:

1. Obiectele electronice ramase in proprietatea firmei pot fi vandute online prin firma de amanet sau trebuie infiintata o alta societate cu cod caen 4791?

2. Este societatea obligata sa emita bon fiscal pentru bunurile vandute online?

3. Se poate aplica regimul special conform art 152^2 lit.d)?


    Casa de amanet este o institutie financiara nebancara (IFN) si functioneaza in baza prevederilor OG 28/2006.

 
Conform prevederilor OG nr. 28/2006 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale, art. 8, lic., IFN pot desfasura in vederea desfasurarii obiectului principal de activitate "c) operatiuni cu bunuri mobile si imobile dobandite ca urmare a executarii silite a creantelor institutiilor financiare nebancare sau renuntarii voluntare de catre utilizator la bunurile care fac obiectul contractelor de leasing financiar."
 
Art. 9 lit.d prevede

" Se interzic institutiilor financiare nebancare:

d) includerea in obiectul secundar de activitate a oricarei alte activitati decat cea prevazuta la art. 7 alin. (2)-(4) si la art. 8."
 
Pin urmare, consideram ca IFN poate valorifica prin vanzare on line bunrurile ramase in propritatea firmei prin adaugarae ca obiect secundar de activitate activitatea de vanzare prin intermediul caselor de comenzi sau internetului - cod caen 4791.
 

    Pentru vanzarile online firma nu trebuie sa emita bon fiscal, conform OG 28/1999, art. 2 lit. k.

    3.  Bunurile ramase in in proprietatea unei case de amanet se incadreaza in categoria bunurilor second-hand asa cum sunt definite prin art. 1522 alin. (1) lit. d) si detaliate prin normele de aplicare ale acestui articol, la punctul  64 alineatul (1).


Deci, in situatia in care casa de amanet este inregistrata in scopuri de TVA, pentru vanzarea bunurilor dobandite de la o persoana fizica care raman  in proprietatea acesteia se poate aplica regi-mul special sub rezerva respectarii prevederilor cuprinse la alineatul (13) si (14) ale art. 1522. In acest context, in calitate de persoana impozabila revanzatoare care aplica regimul special, firma dvs. trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:

-    sa stabileasca taxa colectata in cadrul regimului special pentru fiecare perioada fiscala in care trebu-ie sa depuna decontul de TVA;

-    sa tina evidenta operatiunilor pentru care se aplica regimul special, separat de evidenta operatiunilor pentru care se aplica regimul normal de taxa;


Totusi, trebuie sa aveti in vedere faptul ca aplicarea acestui regim nu este obligatorie, aspect care re-zulta din prevederile cuprinse la alin. (7) din cadrul art. art. 152^2 conform caruia ,, Persoana impozabila revanzatoare poate aplica regimul normal de taxare pentru orice livrare eligibila pentru aplicarea regimului special, ....
   
Daca se aplica regimul special, la emiterea facturii, persoana impozabila revanzatoare nu are drep-tul sa inscrie, in mod distinct, suma TVA colectata.

In cadrul regimului special trebuie determinata marja profitului ca diferenta intre pretul de vanzare aplicat de persoana impozabila revanzatoare si pretul de cumparare. In cazul dvs., pretul de cumparare es-te reprezentat de suma care ar fi trebuit achitata de catre persoana fizica pentru imprumutul efectuat.

Aplicarea regimului special pentru vanzarea bunurilor second-hand este reglementata la punctul 64 alin. (4), (5) si  (6) din normele de aplicare ale alin. (13) si (14) din cadrul art. 1522) din Codul fiscal.
 
Pentru organizarea evidentei bunurilor vandute in regim special, firma dvs. are urmatoarele obligatii fiscale:  

1.    sa organizeze un jurnal special de cumparari in care sa inscrie toate bunurile supuse regimului spe-cial;
2.    sa organizeze un jurnal special de vanzari in care sa inscrie toate bunurile livrate in regim special;
3.    sa organizeze  un registru comparativ care sa permita stabilirea, la finele fiecarei perioade fiscale, alta decat ultima perioada fiscala a anului calendaristic, totalul bazei de impozitare pentru livrarile efectuate in respectiva perioada fiscala si, dupa caz, taxa colectata;
4.    sa organizeze  evidenta separata pentru stocurile de bunuri supuse regimului special;
5.    sa emita o factura prin autofacturare catre fiecare furnizor de la care achizitioneaza bunuri supuse regimului special si care nu este obligat sa emita o factura. Autofactura emisa trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:
-    numarul de ordine si data emiterii facturii;
-    data achizitiei si numarul cu care a fost inregistrata in jurnalul special de cumparari sau data primirii bunurilor;
-    numele si adresa partilor;
-    codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile revanzatoare;
-    descrierea si cantitatea de bunuri cumparate sau primite;
-    pretul de cumparare.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X