In cuprinsul studiului de caz urmator, avem situatia in care persoana impozabila A stabilita in Romania este furnizorul lui B, persoana impozabila stabilita in Franta. Furnizorul strain B
organizeaza o actiune de promovare a produselor sale in Franta.
A(ROM) se ocupa cu selectarea si deplasarea unui numar de clienti la actiunea din Franta. Contravaloarea biletelor de avion este facturata catre A (ROM). B (FRA) se angajeaza sa suporte 50% din contravaloarea biletelor de avion.
A (ROM) ar trebui sa refactureze 50% din contravaloarea transportului catre B (FRA) fara TVA.
B (FRA) nu accepta factura emisa de A (ROM) si emite, in schimb, o nota de credit cu valoarea respectiva.
Stabilim astfel cum procedeaza persoana impozabila A (ROM) in aceasta situatie si daca va emite factura sau va accepta nota de credit. De asemenea, vom vedea daca se poate accepta nota de credit pentru niste servicii care nu sunt facute de B (FRA). In plus, vom vedea la ce rand se inregistreaza aceasta nota de credit/factura in D300 si ce inregistrari se fac in contabilitate.
In relatiile cu un partener conteaza prevederile contractuale in astfel de cazuri, daca au fost prevazute. Daca nu este prevazut in contract cazul respectiv, atunci trebuie sa vedeti care este temeiul contractual in baza caruia partenerul v-a emis Nota de Credit si daca va poate acorda reducerea comerciala respectiva ca valoare / procent.

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Foarte probabil Nota de credit a fost emisa ca si reducere comerciala suplimentara la produsele livrate de B catre A, chiar daca pentru a compensa cheltuielile cu serviciile prestate de A catre B.
Daca prevederile contractuale prevad clauze care sa permita emiterea Notei de credit va sfatuiesc sa o acceptati.
Daca Nota de credit se refera la produsele livrate de B catre A o inregistrati ca si reducere comerciala obtinuta ulterior achizitionarii produselor:
401 "Furnizori" = 609 "Reduceri comerciale primite"
4427 "TVA colectata" = 4426 "TVA deductibila"
In Decontul de TVA D300 se va inregistra la rd. 5 si, in functie de corespondenta intre locul livrarii si Codul de TVA al furnizorului , rd.5.1, respectiv la rd. 18 si 18.1.
Daca in contractul bilateral nu sunt prevazute clauze pentru reduceri comerciale suplimentare acordate ulterior livrarii produselor sau daca sumele / procentele nu corespund cu cele din Nota de credit va trebui sa agreati cu furnizorul un act aditional care sa se refere la acest lucru. Altfel Nota de credit emisa nu are o baza legala si trebuie anulata.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro