Redam mai jos Ordinul nr. 1.191 din 5 septembrie 2014 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si instructiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.917/2005.
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 670 din 12 septembrie 2014
Comenteaza legea
In baza prevederilor art. 4 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
In temeiul prevederilor art. 10 alin. (12) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu art. 15 alin. (3^1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2012 privind stabilirea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale si pentru modificarea unor acte normative, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 71/2013, cu modificarile si completarile ulterioare,
avand in vedere prevederile Regulamentului (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 21 mai 2013 privind Sistemul european de conturi nationale si regionale din Uniunea Europeana referitor la momentul inregistrarii subventiilor,
ministrul delegat pentru buget emite urmatorul ordin:
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
ART. I
Normele metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si instructiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.917/2005, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.186 si 1.186 bis din 29 decembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza conform anexei care face parte integranta din prezentul ordin.
ART. II
Datoriile provenind din subventii acordate de la buget nu sunt considerate datorii de natura comerciala.
ART. III
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispozitii contrare acestuia.
ART. IV
Directia generala trezorerie si contabilitate publica va lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
ART. V
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul delegat pentru buget,
Darius-Bogdan Valcov
Bucuresti, 5 septembrie 2014.
Nr. 1.191.
ANEXa
Capitolul VII "INSTRUCtIUNILE DE UTILIZARE A CONTURILOR" se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La clasa 4 "CONTURI DE TERtI", grupa 46 "Debitori si creditori diversi, debitori si creditori ai bugetelor", functiunea si continutul contului 462 "Creditori" se completeaza astfel:
Dupa "Contul 462 "Creditori" se crediteaza prin debitul conturilor", se completeaza cu textul:
670 "Subventii"
- cu subventiile acordate de la buget, datorate ca subventii pe produse, subventii pentru productie sau alte subventii a caror valoare certa si exigibila a fost determinata pe baza documentelor justificative prevazute de lege.
2. La clasa 6 "CONTURI DE CHELTUIELI", grupa 67 "Alte cheltuieli finantate din buget", functiunea si continutul contului 670 "Subventii" se modifica astfel:
Contul 670 "Subventii"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta subventiilor certe si exigibile datorate de la buget, de la titlul de cheltuieli 40 "Subventii".
Contul 670 "Subventii" este un cont de activ. in debitul contului se inregistreaza cheltuielile cu subventiile datorate, certe si exigibile, stabilite pe baza deconturilor justificative sau a altor documente justificative prevazute de lege pentru solicitarea de subventii, iar in credit, la sfarsitul perioadei, repartizarea cheltuielilor asupra contului de rezultat patrimonial. Soldul contului, inaintea operatiunilor de inchidere, reprezinta totalul cheltuielilor cu subventiile datorate, aferente perioadei de raportare. La sfarsitul perioadei de raportare, dupa efectuarea operatiunilor de inchidere, contul nu prezinta sold.
Contul se detaliaza pe urmatoarele conturi sintetice de gradul II si III:
67000 "Subventii";
6700000 "Subventii".
Contabilitatea analitica se tine pe cod sector, sursa de finantare, clasificatie functionala cheltuieli, clasificatie economica cheltuieli.
Contul 670 "Subventii" se debiteaza prin creditul contului:
462 "Creditori"
- cu subventiile acordate de la buget, datorate ca subventii pe produse, subventii pentru productie sau alte subventii a caror valoare certa si exigibila a fost determinata pe baza documentelor justificative prevazute de lege.
Contul 670 "Subventii" se crediteaza prin debitul contului:
1210000 "Rezultatul patrimonial"
- la sfarsitul perioadei, cu soldul debitor al contului in vederea inchiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.
3. La clasa 7 "CONTURI DE VENITURI sI FINANtaRI", grupa 77 "Finantari, subventii, transferuri, alocatii bugetare cu destinatie speciala, fonduri cu destinatie speciala", contul 770 "Finantarea de la buget" se modifica astfel:
Dupa "Contul 770 "Finantarea de la buget" se crediteaza prin debitul conturilor", se elimina textul:
6700000 "Subventii"
- cu platile efectuate din contul de finantare bugetara reprezentand subventii de la buget