Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Intreprindere individuala. Cum contabilizam plusurile si minusurile la inventar?

Data aparitiei: 07 Ianuarie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intreprindere individualaplusurilemijloc fixsumeincasariregistrul inventarinventar


Cum se contabilizeaza la o intreprindere individuala plusurile respectiv minusurile la inventar?

Persoanele juridice constituite conform OUG 44/2008 actualizate au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla, urmand ca evidentierea veniturilor si cheltuielilor sa fie facute in urma completarii datelor din registrul de incasari si plati.

Daca intreprinderea individuala are activitate de comert, cheltuielile si veniturile se supun regulii platii respectiv incasarii. Pentru stocul de marfa nu exista o baza a deducerii cheltuielilor, conditiile generale avand in vedere faptul ca acestea trebuie sa fie desfasurate in scopul realizarii venitului sis a fie justificate prin documente, sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar daca acestea au fost platite, sa respecte regulile de amortizare etc.

In concluzie, plusurile trebuie asimilate activitatii care aduce venituri, iar minusurile vor fi imputabile.

Pentru activitate de productie se aplica acelasi regim?

Pentru o intreprindere individuala care are ca obiect cultivarea legumelor contabilitatea se tine ca si pentru alta activitate desfasurata de o intreprindere individuala in partida simpla, deci nu este necesara inregistrarea opratiunilor pe conturi sintetice/analitice, aceasta avand obligativitatea inregistrarii achizitiilor cu efectuarea platilor si vanzarilor cu efectuarea incasarilor in registrul de incasari si plati.

Pentru achizitionare de imobilizari de tipul mijloacelor fixe se va face un plan de amortizare si se va inregistra in registrul inventar.

Stocurile, nu sunt considerate venituri decat in momentul incasarii valorii acestora, iar cheltuielile in momentul platii bunurilor achizitionate. Minusurile la inventarul facut se imputa persoanei care are atributii de vanzator sau gestionar, fiind culpabil de frauda. Plusurile se asimileaza patrimoniului persoanei juridice urmand a se considera venituri in momentul vanzarii. In cazul in care se desfasoara o activitate de productie pentru cultivarea legumelor se procedeaza la fel.
 

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X