Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Preluarea soldurilor din programul de contabilitate D-soft in Saga. Studiu de caz

Data aparitiei: 11 Noiembrie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Preluarea soldurilor din programul de contabilitate D-soft in Saga. Studiu de caz
sagasolduristocurimaterii prime

Vom afla in continuare cum se procedeaza la preluarea soldurilor la sfarsit de an din programul de contabilitate D-soft in Saga. 

Inainte de a incarca efectiv soldurile, stocurile initiale, mijloacele fixe etc, este necesar sa stiti ca este un program cu multe facilitati pentru utilizatori, cu actualizari extrem de rapide in conformitate cu cerintele legislatiei. Definirea datelor initiale va solicita ceva timp, insa utilizarea ulterioara si feedbackul programului vor fi extrem de multumitoare, precizeaza specialistul nostru.
 

Preluare solduri in Saga: raspunsul specialistului

Se incepe cu preluarea datelor din balanta de verificare a lunii precedente (decembrie) si este nevoie de soldurile de la inceput de an.

Exista un manual de instalare Saga (vizibil si in varianta demo Saga) in meniul Ajutor-Manual de utilizare, in care aveti foarte la obiect descrise procedurile de lucru, inclusiv macheta de import date, acolo unde este permis de program.

 

Listati balanta si introduceti manual sodurile de principiu in fereastra Preluare solduri initiale.

Dupa configurarea societatii, se acceseaza  butonul Preluare date contabile… si se va deschide fereastra Preluare date contabile.

Suntem avertizati ca meniul va fi activat numai dupa validarea preluarii datelor contabile. In aceasta fereastra se introduc datele preluate din balanta de verificare pe luna precedenta si soldurile la inceput de an. Deoarece se preiau date din decembrie, se merge pe varianta preluarii doar a soldurilor finale din contabilitate. Pentru o preluare in cursul anului se incarca total sume si solduri initiale.

Asadar, introducerea soldurilor se efectueaza manual. Tot aici creati cate analitice doriti pentru conturile din balanta si introduceti sumele preluate din balanta lunii decembrie.

Crearea conturilor analitice va trebui sa tina seama de urmatoarele enunturi:

- cont sintetic de grad 1 este contul al carui simbol este compus din 3 caractere (de exemplu contul 121 "Profit si pierdere")

- conturile sintetice de grad 2 sunt conturi  al caror simbol este compus din 4 caractere si reprezinta, de regula, o defalcare a conturilor sintetice de grad 1 (de exemplu contul sintetic de grad 1 - 442 TVA este defalcat in 5 conturi sintetice de grad 2 - 4423, 4424, 4426, 4427 si 4428)

Regulile de creare a unui cont analitic sunt:

- un analitc al unui cont se creaza  pentru conturile sintetice de grad 1 numai daca acestea nu sunt defalcate in conturi sintetice de grad 2, iar daca exista o astfel de defalcare contul analitic se va crea avand ca baza contul sintetic de grad 2.

- simbolul contului analitic astfel creat va trebui sa contina in mod obligatoriu

Deoarece preluarea datelor se va face la inceputul exercitiului financiar,in acest caz, se vor completa, pentru fiecare cont care prezinta sold la 01/01 a anului de incepere, coloanele Debit initial an, Credit initial an, Debit precedent si Credit precedent cu soldul conturilor la data de 01/01.

- valorile de la Debiti inital an si Debit precedent vor fi egale. La fel pe credit.

Stocurile de materii prime, materiale, marfuri se pot importa in Saga din format excel, trebuie sa respectati anumite forme tabelare pentru a nu da gres.Eventual exportati din D-soft in excel , rearanjati dupa ordine dorita de Saga si importati lista de produse pe o structura : descriere,cantitate, unitate de masura, pret (forma exacta gasiti in Manual Saga accesibil din program chiar si in versiunea demo).

Salariatii, contractele de munca,  pot fi importati cu usurinta din Revisal, aplicatia oficiala de pe care transmiteti modificarile salariale.

Mijloacele fixe se definesc manual in modulul de mijloace fixe din Saga , se incarca tabelul cu toate valorile cerute, durate de amortizare, amortizare lunara etc.

Preluarea soldurilor, in analitic la furnizori si clienti este o procedura care implica mai multi pasi.

Exista doua situatii posibile pentru preluarea acestora, depinzand de data inceperii lucrului cu programul

- preluarea la 01 ianuarie

- preluarea datelor in cursul anului
 
1. Indiferent de momentul in care se preiau datele, pentru a putea prelua corect facturile neachitate/neincasate, primul pas este sa va pregatiti o situatie analitica a acestora sub forma:

  Furnizor sau Client Nr. factura Data factura Suma neachitata

unde, totalul coloanei Suma neachitata=soldul furnizorilor/clientilor

2. Dupa pregatirea acestor situatii, apelati procedura de preluare a datelor.

3. La preluarea datelor, introduceti datele in conturile sintetice 401/4111 si validati preluarea.

De exemplu, utilizand datele pentru furnizori, procedura pentru clienti fiind similara:

a. Preluarea se face cu data de 01 ianuarie.

Societatea are o datorie fata de furnizori (sold creditor al contului 401) in suma de 2000 lei defalcata astfel:

Furnizor Nr. factura Data factura Suma neachitata

Furnizor 1 10000 29/12/2005 1000
Furnizor 1 10001 30/12/2005 800
Furnizor 2 20000 28/12/2005 200
 
Observatie: Aceasta situatie trebuie sa cuprinda valoarea neachitata a facturilor. Daca de exemplu valoarea initiala a facturii 10000 a fost de 1200 lei, din care pana la data preluarii s-a achitat suma de 200 lei, in situatia pregatita va trebui sa inscrieti valoarea ramasa de plata pentru aceasta factura, adica 1000 lei.
 
Cam aceasta ar fi procedura de principiu pentru preluare solduri in saga, insa Manualul disponibil gratuit in varianta demo Saga este mult mai detaliat pentru fiecare situatie intalnita.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X