Prin noul proiect al Codului fiscal se propun mai multe reduceri si anulari de taxe si impozite, avand ca scop micsorarea decalajului care exista in prezent, comparativ cu alte tari, in ce priveste nivelul taxelor si nivelul salariilor.
Ministrul de Finante, Darius Valcov, a declarat ca, urmand noul proiect al Codului fiscal, Romania va deveni probabil tara cu cel mai redus nivel al taxelor si impozitelor din UE, citeaza Agerpres.
De asemenea, acesta a precizat ca si fondurile europene reprezinta o sursa care sa ajute Romania sa fie, in curand, una dintre tarile care sa caute forta de munca in afara.
Intrebat de reprezentanti ai Agerpres care sunt avantajele pentru mediul de afaceri odata cu noul Cod fiscal, precum si beneficiile pentru populatie, Valcov a declarat:
"Practic planul pe care noi l-am prezentat, prin cele doua coduri, Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala, este un plan pentru urmatorii cinci ani de zile, 2015-2020, care contine mai multe masuri, foarte multe de relaxare fiscala, este un plan de 8 miliarde de euro - impact bugetar brut asupra urmatorilor cinci ani, bani care practic vor ramane atat in buzunarele populatiei, dar si in patrimoniul agentilor economici, astfel incat acestia sa poata sa faca investitii, sa isi dezvolte afacerile sau, daca nu, acesti bani sa mearga in consum.
Tot acest plan imbina foarte bine aproape toate masurile care sunt in acest proiect de Cod Fiscal si as incepe cu TVA-ul. Propunerea noastra este ca de la 1 ianuarie 2016 sa fie redus de la 24 la 20% respectiv pentru produsele de baza - carne, legume, fructe si produsele din carne si din peste - la 9%. Acest lucru ar insemna ca de fapt TVA-ul mediu, de la 1 ianuarie, in Romania ar ajunge la 18%, luand in calcul aceasta cota de 20% si cele doua cote de 9% si 5%.
In ce priveste contributiile reduse pe care ar trebui sa le plateasca angajatii, dar si angajatorii din 2017, potrivit Agerpres, ministrul MFP a precizat:
"Pe partea de contributii, incepand cu 1 ianuarie 2017, propunem reducerea contributiilor la angajat cu 3 puncte procentuale, de la 10,5 la 7,5%, iar la angajator cu 2,3 puncte procentuale, de la 15,8 la 13,5 %. Acest lucru va aduce un impact net de aproximativ 3,4-3,5 miliarde in anul 2017, dar in acelasi timp toate aceste masuri cumulate vor avea ca efect cresterea economica suplimentara, fata de cea prognozata in urmatorii ani de zile, dar si mai important - crearea unui numar de locuri de munca suplimentar si, iar un lucru extrem de important, cresterea veniturilor populatiei, pentru ca reducerea acestei contributii la angajat, de 3%, practic se traduce indirect prin cresterea veniturilor salariale cu 3%, in momentul in care angajatorul ar lasa ca toata aceasta reducere in avantajul angajatului."
De retinut ca reprezentanti ai mediului financiar au atras atentia asupra riscurilor pe care le aduce cu sine proiectului noului Cod fiscal pentru economia pe termen lung a Romaniei.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari