Prin cazul urmator, vom stabili care sunt argumentele legislative, monografia contabila si care este tratamentul fiscal aplicat in cazul in care societatea cu productie agricola de cereale inrefistreaza pierdere rezultata din deteriorarea unei suprafete pentru care exista un proces-verbal inregistrat la primaria din zona, suprafata pentru care s-au efectuat cheltuieli de infiintare si intretinere a culturii pana in primavara cand s-a produs baltirea?
Vanzarea productiei rezultate din suprafata ramasa nu acopera cheltuielile de productie.
In fiecare luna se colecteaza cheltuielile aferente lunii in curs.
La finele lunii se inregistreaza productia in curs de executie cumuland costurile de la inceputul cultivarii pana la finele perioadei.
331 = 711
Produse in curs de executie Venituri aferente costurilor stocurilor
de produse
- la inceputul lunii urmatoare se redeschide contul
711 = 331
Venituri aferente costurilor stocurilor Produse in curs de executie
de produse

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Inregistrarea productiei deteriorata se realizeaza pe baza inventarierii.
Potrivit OMFP 2861/2009 inventarierea se efectueaza
- cand sunt indicii ca exista lipsuri sau plusuri in gestiune;
- ca urmare a calamitatilor naturale sau a unor cazuri de forta majora;
- in alte cazuri prevazute de lege.
Pentru inregistrarea minusului aferent culturii se efectueaza inventarierea in urma careia se incheie un proces verbal de inventariere prin care se constata distrugerea unei parti din productia de salata.
Scaderea din gestiune precum si ajustarea TVA aferenta sunt inregistrate pe baza procesului verbal de inventariere ce va cuprinde propuneri de casare a stocurilor in curs de executie.
Potrivit art. 21 alin 4 lit. c si normelor date in aplicarea acestui articol, sunt deductibile la calculul profitului impozabil
cheltuielile cu bunurile de natura stocurilor si mijloacelor fixe distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora in masura in care acestea se gasesc situate in zone declarate, potrivit prevederilor legale speciale pentru fiecare domeniu, afectate de calamitati naturale sau de alte cauze de forta majora. Pentru a beneficia de deductibilitate aferenta acestor cheltuieli este necesar ca zona respectiva sa fie declarata zona calamitata de seceta, inundatii, daunatori, etc de catre autoritatile locale.
cheltuielile cu bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale, constatate lipsa din gestiune sau degradate si neimputabile, inclusiv taxa pe valoarea adaugata aferenta, pentru care s-au incheiat contracte de asigurare.
In masura in care cultura nu a fost asigurata iar zona nu a fost declarata calamitata cheltuielile inregistrate in contul 711 la scoaterea din gestiune a productiei in curs, sunt cheltuieli nedeductibile
- inregistrarea productiei deteriorate si scoase din gestiune
711 = 331
Venituri aferente costurilor stocurilor Produse in curs de executie
de produse
Potrivit prevederilor pct. 53 din Normele de aplicare a Codului Fiscal, alin (6) in baza art. 148 alin. (1) lit. a) si c) din Codul fiscal, persoana impozabila trebuie sa ajusteze, la data modificarii intervenite, taxa deductibila aferenta bunurilor de natura stocurilor, serviciilor neutilizate, activelor corporale fixe in curs de executie, activelor corporale fixe, altele decat cele care sunt considerate bunuri de in situatia in care persoana impozabila pierde dreptul de deducere a taxei.
Ajustarea reprezinta in aceasta situatie anularea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata deduse initial si se evidentiaza in decontul de taxa aferent perioadei fiscale in care a intervenit evenimentul care a generat ajustarea.
Persoana impozabila realizeaza aceste ajustari si in cazul constatarii de bunuri distruse.
In sensul art. 148 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, urmatoarele, dar fara a se limita la acestea:
- calamitatile naturale si cauzele de forta majora, demonstrate sau confirmate in mod corespunzator;
- bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, caz in care nu se fac ajustari ale taxei deductibile daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:
1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii;
2. se face dovada ca bunurile au fost distruse;
Ajustarea TVA dedus la achizitia materiei prime, seminte, pesticide, energie, apa etc
635 = 4426
Cheltuieli cu alte impozite si taxe TVA deductibila
Productia obtinuta se inregistreaza prin articolul contabil
345 = 711
Pentru a fi deductibile cheltuielile este neceserar nu numai inregistrarea procesului verbal ci si declararea zonei respective de catre consiliul local ca fiind zona calamitata.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu, auditor financiar