email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CASS: Procedura de acordare a deducerii contributiei de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor

OANAF 2203/2015CASSdeducererecalcularea bazei impozabilecedarea folosintei bunurilorcontributii sanatate

Prin OANAF 2203/2015 publicat in MOF nr. 647 din 26 august 2015 a fost aprobata Procedura privind recalcularea bazei impozabile pentru veniturile realizate de persoanele fizice din cedarea folosintei bunurilor, in vederea acordarii deductibilitatii contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2014 persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz.

Contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate pentru anul fiscal se deduc din veniturile realizate anual din categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor, indiferent daca determinarea venitului net se efectueaza in sistem real, pe baza normelor de venit sau prin utilizarea cotelor forfetare de cheltuieli. Contributiile de asigurari sociale de sanatate se deduc numai de organul fiscal competent la stabilirea obligatiilor fiscale anuale. Organul fiscal competent are obligatia recalcularii bazei impozabile in vederea acordarii deductibilitatii contributiei de asigurari sociale de sanatate si determinarea impozitului pe venit anual datorat.

Organul fiscal competent este:

    a) organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;

    b) organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al imputernicitului sau curatorului fiscal, dupa caz, in cazul persoanelor fizice care nu au domiciliul fiscal in Romania, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal;

    c) organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru contribuabilii persoane fizice, fara domiciliu fiscal in Romania, care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele prevazute la lit. b).

Prin OANAF 2203 publicat in MOF nr. 647 din 26 august 2015 a fost aprobata Procedura privind recalcularea bazei impozabile pentru veniturile realizate de persoanele fizice din cedarea folosintei bunurilor, in vederea acordarii deductibilitatii contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Conform procedurii, recalcularea venitului net/bazei impozabile se efectueaza pentru urmatoarele tipuri de venit:

    a) venituri din inchirieri si subinchirieri de bunuri mobile si imobile, precum si veniturile din arendare;
    b) venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere, calificate in categoria veniturilor din activitati independente;    


  c) venituri din inchiriere in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre 1 si 5 camere inclusiv, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica.

In categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor se cuprind si cele realizate de persoanele care, in cursul anului, depasesc numarul de 5 camere de inchiriat.

Contributia de asigurari sociale de sanatate anuala datorata, alocata venitului realizat corespunzator fiecarei surse se deduce din:

    a) venitul net anual declarat in formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", in situatia contribuabililor care au obligatia depunerii declaratiei (rd. 3 "Venit net anual" de la cap. II "Date privind veniturile realizate, pe surse si categorii de venit", lit. B "Date privind venitul/castigul net anual");

    b) venitul net declarat in formularul 260 "Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale", in situatia contribuabililor care nu au obligatia depunerii formularului 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" (rd. 4 "Venit net estimat/Venit net determinat pe baza normelor de venit" de la cap. II "Determinarea platilor anticipate cu titlu de impozit si de contributii de asigurari sociale de sanatate");

  c) venitul declarat in formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate" (rd. 1 "Venit" de la cap. II "Date privind veniturile realizate, pe surse si categorii de venit", lit. B "Date privind venitul realizat");

    d) venitul baza de calcul al impozitului din formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din arendare (rd. 14 "Venit baza de calcul al impozitului", corespunzator contribuabilului, de la sectiunea E "Date privind impozitul pe venit", subsectiunea E3 "Date detaliate privind impozitul pe venit" din anexa nr. 1.2 "Anexa asigurat").

Organul fiscal determina impozitul pe venitul net anual impozabil datorat, pe fiecare sursa, pentru tipurile de venit pentru care se efectueaza recalcularea, si emite formularul 250 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice" sau formularul 251 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice", dupa caz.

Decizia de impunere anuala se comunica contribuabilului potrivit Codului de procedura fiscala. In termen de 24 de ore de la comunicarea deciziei de impunere compartimentul cu atributii privind gestionarea declaratiilor fiscale persoane fizice procedeaza la inregistrarea in evidenta fiscala a datei comunicarii, precum si la transferul debitelor catre compartimentul cu atributii de evidenta pe platitori.

Procedura se aplica pentru veniturile realizate incepand cu 10 ianuarie 2014.

Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

de Irina Dumitrescu

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OANAF 2203/2015CASSdeducererecalcularea bazei impozabilecedarea folosintei bunurilorcontributii sanatate

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 28 August 2015


Votati articolul "CASS: Procedura de acordare a deducerii contributiei de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Transmitere revisal

Intrebare: Buna ziua,
Poate un angajat, sau eventual administratorul, prin decizie interna a firmei sa tina partea de revisal? Sau este obligatoriu ca si acest angajat sa aiba cursul de inspector resurse umane pentru a putea transmite revisalul?

Multumesc mult

Raspuns: Eu as zice ca da,poate un angajat sau chiar administratorul, sa inregistreze si sa opereze in...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 28 August 2015 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 5 + 4 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X