email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile taxe din 2016 pentru PFA si pentru cei cu venituri din activitati independente si drepturi de autor

PFAcontributiicodul fiscal 2016contributia individualaCASSdrepturi de autorCASactivitati independente

In noul Cod fiscal care urmeaza sa se aplice de la 1 ianuarie 2016 se schimba semnificativ regulile privind impozitarea veniturilor obtinute de PFA-uri, a celorlalte persoane care obtin venituri din activitati independente si a celor cu castiguri din drepturile de autor.

Chiar daca unele dintre aceste masuri se amana pentru 2017, tot de acelasi termen de amanare au parte si unele facilitati fiscale acordate categoriilor amintite mai sus, prin noul Cod.

Am scris deja aici pe larg despre amendamentele aduse Codului fiscal adoptat de Parlament.

O modificare importanta adusa in ce priveste PFA-urile o constituie eliminarea plafonarii contributiei sociale de sanatate. Astfel, se renunta la plafonarea CASS pentru veniturile obtinute din chirii, venituri financiare (dividende, dobanzi), din drepturi de autor sau de catre persoanele fizice autorizate (PFA).

Aceasta facilitate se amana insa pentru inceputul anului 2017, iar conditiile curente care se vor aplica incepand de la 1 ianuarie 2016 nu fac decat sa oblige persoanele fizice autorizate si persoanele care desfasoara activitati independente sa achite catre stat impozite si contributii mai mari.
 

Lista contributiilor pe care le va plati un PFA!

Incepand cu data de 1 ianuarie 2016, se aplica pentru PFA obligatia de a plati CAS (contributia individuala la pensii) de  10,5%, chiar daca persoana in cauza este angajata deja ca salariat.

Asa cum atrage atentia consultantul fiscal Adrian Benta intr-o analiza intocmita pentru Adevarul.ro,
"daca aceste categorii de persoane doresc o pensie intreaga, optional, prin decizie personala, vor achita si contributia angajatorului la pensii (15,8%)", iar "cei care nu opteaza pentru plata contributiei angajatorului ar putea beneficia la calculul stagiului de cotizare doar de o treime, desi valoarea contributiei individuale in total contributii pentru pensie este de peste 40%.".

Prin urmare, asa cum atrage acesta atentia, se ignora faptul ca stagiul de cotizare de 1/3 era corelat cu un raport de 1:2 (10,5% contributie individuala si 20,8% contributie angajator) ceea ce face ca CAS-ul sa aiba "un mod de impunere discriminatoriu, dezavantajand in mod clar intreprinzatorii (PFA)".

In acelasi timp insa, asa cum mentioneaza Adevarul, deputatul Gheorghe Ialomitianu declara ca PFA-urile vor beneficia la calculul stagiului de cotizare de o cota proportionala cu valoarea contributiei.

"Contributiile sociale (pensii) se calculeaza in acest caz la o baza maxima ce reprezinta de cinci ori salariul mediu pe economie (aproximativ 12.600 de lei). De asemenea, PFA datoreaza si plata CASS pentru veniturile incasate din aceasta activitate, chiar daca aceasta obtine venituri si din salarii. in proiectul initial, si aceasta contributie era plafonata la cinci salarii medii pe economie, insa amendamentul a eliminat prevederea, urmand ca ea sa se aplice din 2017", scrie aceeasi sursa.
 

Cum ramane cu veniturile din drepturile de autor? Ce contributii se vor plati?

Potrivit noilor reglementari, persoanele care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala (drepturi de autor) vor avea obligatia de a plati incepand cu 2016 contributia de asigurari sociale (10,5%) doar in cazul in care drepturile se achita pe contract cu retinere la sursa.

Retinem insa, asa cum a atras atentia consultantul fiscal Benta ca, si in situatia amintita, se va aplica din prima zi a anului viitor "plafonul maximal de cinci ori salariul mediu pe economie" si ca "in ceea ce priveste obligativitatea platii contributiei individuale la asigurarile de sanatate (5,5%) de catre cei cu drepturi de autor, aceasta a fost eliminata pentru 2016 printr-un amendament propus in Senat, insa numai in cazul celor care obtin venituri si din salarii".

 

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
PFAcontributiicodul fiscal 2016contributia individualaCASSdrepturi de autorCASactivitati independente


Data aparitiei: 09 Septembrie 2015

Votati articolul "Noile taxe din 2016 pentru PFA si pentru cei cu venituri din activitati independente si drepturi de autor":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 52 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X