email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Clarificari ANAF: CAS si CASS datorate de ANGAJATORI pentru contractele individuale de munca cumulate

cassdeclaratia pe propria raspundereangajatorveniturile brute

Ca regula generala pentru persoanele juridice si fizice care au calitatea de angajatori - baza lunara de calcul pentru CAS si CASS o reprezinta suma castigurilor brute realizate de persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra carora se datoreaza contributia individuala. (art. 140 alin. 1, art. 158 alin. 1 din Codul fiscal).

Exceptie: In cazul castigului lunar brut realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, venitul luat in calcu l la determinarea bazei lunare de calcul al CAS si CASS datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza CAS si CASS, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ. (art. 140 alin. 2, art. 158 din Codul fiscal)

ATENTIE: Exceptia nu se aplica angajatorilor pe perioada in care salariatii acestora realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara. (art. 140 alin. 3), alin.4), art. 158 alin.3) din Codul fiscal)

In acest sens prin O.M.F.P. nr. 2343/31.08.2017 - M.O. nr. 717/05.09.2017 - se aproba Procedura de aplicare a prevederilor art. 140 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal. Astfel, in cazul salariatilor care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara, angajatorii datoreaza CAS si CASS la nivelul venitului brut lunar realizat efectiv si nu la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

In acest sens, salariatii au obligatia sa depuna la fiecare angajator o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca veniturile lunare brute cumulate, realizate din salarii sau asimilate salariilor in baza mai multor contracte individuale de munca, sunt cel putin egale cu salariul minim brut pe tara.

In cazul in care, la unul dintre angajatori, salariatii realizeaza un venit brut lunar cel putin egal cu salariul minim brut pe tara, acestia nu au obligatia depunerii declaratiei pe propria raspundere la angajatorul respectiv.

Declaratia pe propria raspundere se depune lunar, pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.

In vederea completarii declaratiei, fiecare angajator elibereaza salariatului, la cerere, un document din care sa rezulte venitul brut realizat. Salariatul cumuleaza veniturile brute lunare realizate din salarii si asimilate salariilor, iar suma rezultata o compara cu nivelul salariului minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile sociale.

Declaratia pe propria raspundere constituie document justificativ pentru fiecare angajator in vederea stabilirii bazei de calcul a C.A.S.si a C.A.S.S.

Modelul declaratiei pe propria raspundere este prevazut in O.M.F.P. nr. 2343/31.08.2017.

Sursa: Administratia Judeteana a Finantelor Publice Arges


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cassdeclaratia pe propria raspundereangajatorveniturile brute


Data aparitiei: 20 Septembrie 2017

Votati articolul "Clarificari ANAF: CAS si CASS datorate de ANGAJATORI pentru contractele individuale de munca cumulate":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X