Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Emitere factura pentru un contract de inchiriere. Ce tratament contabil se aplica?

Data aparitiei: 11 Noiembrie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
inregistrari contabiletva la incasaredeclaratie 394factura

In analiza de mai jos, discutam despre o societate care detine in magazinul alimentar un stand de tigari. Acesta este detinut in baza unui contract de inchiriere cu o firma distribuitoare de tigari. Contravaloarea chiriei este incasata in contul curent. Conform contractului, firma distribuitoare emite factura in numele si in contul furnizorului si autofactura (TVA la incasare).  Este corecta procedura? Care va fi  monografia contabila?


Potrivit prevederilor art. 155 alin. (17) din Codul fiscal, factura se poate intocmi de catre cumparatorul unui bun sau serviciu in urmatoarele conditii:

a) partile sa incheie un acord prealabil prin care sa se prevada aceasta procedura de facturare. Acord prealabil inseamna un acord incheiat inainte de inceperea emiterii de facturi de catre client in numele si in contul furnizorului/prestatorului;
b) sa existe o procedura de acceptare a fiecarei facturi. Procedura de acceptare poate fi explicita sau implicita si poate fi convenita si descrisa prin acordul prealabil ori poate fi reprezentata de primirea si prelucrarea facturii;
c) factura sa fie emisa in numele si in contul furnizorului/prestatorului de catre cumparator si trimisa furnizorului/prestatorului;
d) factura sa cuprinda elementele prevazute la art. 155 alin. (19) sau (20) din Codul fiscal;
e) factura sa fie inregistrata in jurnalul de vanzari de catre furnizor/prestator, daca este inregistrat in Romania conform art. 153 din Codul fiscal.
     
Termenii si conditiile acordului prealabil si ale procedurilor de acceptare pentru fiecare factura se stabilesc de catre furnizor/prestator si client. La cererea organului de control, partile trebuie sa fie in masura sa demonstreze existenta acordului prealabil.

Prin urmare, firma distribuitoare poate intocmi factura in numele si contul furnizorului daca exista un acord incheiat cu furnizorul in acest sens.

Daca factura este emisa de beneficiar in baza acordului prealabil, furnizorul trebuie sa inregistreze factura in propriul jurnal de vanzari, sa colecteze TVA aferenta si sa indeplineasca celelalte obligatii prevazute de lege.

Factura emisa de beneficiar in numele furnizorului se declara in declaratia D394 ca si orice factura emisa de furnizorul respectiv.

Inregistrarea facturii este similara oricarei facturi emise de furnizor
411        =        %
                706
                4428

Incasarea
5121        =            411

si inregistrarea TVA exigibil
4428        =            4427

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X