In analiza de mai jos, discutam despre o societate care detine in magazinul alimentar un stand de tigari. Acesta este detinut in baza unui contract de inchiriere cu o firma distribuitoare de tigari. Contravaloarea chiriei este incasata in contul curent. Conform contractului, firma distribuitoare emite factura in numele si in contul furnizorului si autofactura (TVA la incasare). Este corecta procedura? Care va fi monografia contabila?
Potrivit prevederilor art. 155 alin. (17) din Codul fiscal, factura se poate intocmi de catre cumparatorul unui bun sau serviciu in urmatoarele conditii:
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
a) partile sa incheie un acord prealabil prin care sa se prevada aceasta procedura de facturare. Acord prealabil inseamna un acord incheiat inainte de inceperea emiterii de facturi de catre client in numele si in contul furnizorului/prestatorului;
b) sa existe o procedura de acceptare a fiecarei facturi. Procedura de acceptare poate fi explicita sau implicita si poate fi convenita si descrisa prin acordul prealabil ori poate fi reprezentata de primirea si prelucrarea facturii;
c) factura sa fie emisa in numele si in contul furnizorului/prestatorului de catre cumparator si trimisa furnizorului/prestatorului;
d) factura sa cuprinda elementele prevazute la art. 155 alin. (19) sau (20) din Codul fiscal;
e) factura sa fie inregistrata in jurnalul de vanzari de catre furnizor/prestator, daca este inregistrat in Romania conform art. 153 din Codul fiscal.
Termenii si conditiile acordului prealabil si ale procedurilor de acceptare pentru fiecare factura se stabilesc de catre furnizor/prestator si client. La cererea organului de control, partile trebuie sa fie in masura sa demonstreze existenta acordului prealabil.
Prin urmare, firma distribuitoare poate intocmi factura in numele si contul furnizorului daca exista un acord incheiat cu furnizorul in acest sens.
Daca factura este emisa de beneficiar in baza acordului prealabil, furnizorul trebuie sa inregistreze factura in propriul jurnal de vanzari, sa colecteze TVA aferenta si sa indeplineasca celelalte obligatii prevazute de lege.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Factura emisa de beneficiar in numele furnizorului se declara in declaratia D394 ca si orice factura emisa de furnizorul respectiv.
Inregistrarea facturii este similara oricarei facturi emise de furnizor
411 = %
706
4428
Incasarea
5121 = 411
si inregistrarea TVA exigibil
4428 = 4427
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar