De la 1 august 2016, firmele din Romania trebuie sa depuna la ANAF noua Declaratie 394, completata la nivelul lunii iulie, declaratie care a starnit deja nenumarate nemultumiri din partea mediului de afaceri.
"Acesta este un proiect la nivel european de standardizare a modului de colectare electronica de date fiscale de la persoane juridice impozabile, pentru taxe si impozite, iar Romania urmeaza aceasta tendinta de digitalizare. Avand in vedere complexitatea noii Declaratii 394, am constituit o echipa de proiect dedicata, si in plus, organizam deja seminarii din luna mai pentru clientii nostri, pentru a le usura adoptarea noului model de raportare", precizeaza Adrian Bodomoiu (foto), managing director Wizrom Software, potrivit PortalPFA.ro.
Retinem, asa cum aminteste si sursa, ca Declaratia 394 este o declaratie informativa obligatorie privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, mult mai complexa ca pana acum. Spre exemplu, numarul de sectiuni a crescut de la 4 la 9, iar volumul de informatii ce trebuie completate s-a triplat, cel putin. Noua declaratie impune raportarea plajei de facturi utilizate cu o defalcare in cazul facturilor anulate, a facturilor stornate si a autofacturilor, inscrierea valorii totale a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate si bonurile care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, si trebuie completata chiar daca nu au fost operatiuni in perioada fiscala respectiva. Printre noile sectiuni adaugate in cadrul Declaratiei 394 se numara "persoane neinregistrate in scopuri de TVA", respectiv "persoane impozabile stabilite in afara Romaniei (atat in UE cat si in afara UE) si neinregistrate in scopuri de TVA in Romania".
La acest moment, conform companiei din domeniu, Wizrom Software a adaptat deja solutiile existente, WizPro ERP si WizCount, prin care clientii companiei pot automatiza procesul de completare a Declaratiei 394 si o pot depune in termenul indicat de legiuitor.
Firmele care nu dispun de o solutie adaptata la noua forma a Declaratiei 394 vor intampina dificultati in indeplinirea acestei cerinte obligatorii de la 1 iulie.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Wizrom Software implementeaza sisteme ERP (furnizorul cu cel mai mare numar de clienti ERP), WMS, TMS, SFA, CRM, BI si altele, avand in total 4.100 clienti activi si peste 40.000 de licente instalate.