Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Termen 31 ianuarie. Norma de venit si activitati de turism desfasurate in locuinte proprietate personala

Data aparitiei: 19 Ianuarie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
activitati scop turisticnorma de venit2016termen declarare 31 ianuarie

Tinand cont de reglementarile in vigoare, a fost aprobata norma anuala de venit, corespunzatoare unei camere de inchiriat, pentru contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, aplicabile in  anul fiscal 2016.

Normele de venit pentru anul 2016 au fost determinate pe baza propunerii  Autoritatii Nationale pentru Turism.

Normele de venit se pot ajusta cu coeficientii de corectie, corespunzator unor criterii cum ar fi:

-                  dotarea camerelor cu instalatii de apa, de canalizare, electrice si de incalzire, proprii sau comune;

-                   exista echiparea sanitara destinata turistilor pusa in exclusivitate la dispozitia acestora sau nu, dupa caz;

-               suprafata camerei inchiriate in scop turistic;

-               numarul maxim de locuri de cazare dintr-o camera.

Totodata norma anuala de venit se reduce proportional astfel incat sa reflecte perioada din anul calendaristic pe parcursul careia inchirierea a fost efectuata, tinand cont de data la care au intervenit urmatoarele situatii:

    a) inceperea realizarii de venituri din inchirierea in scop turistic;

    b) incetarea realizarii de venituri din inchirierea in scop turistic;

    c) intreruperile temporare datorate unor accidente, spitalizarii si altor cauze obiective, inclusiv cele de forta majora, dovedite cu documente justificative.

Pentru locuintele situate in localitatile de pe litoralul Marii Negre, norma de venit transmisa de Autoritatea Nationala pentru Turism se considera norma de venit corespunzatoare sezonului turistic estival si se va reduce proportional astfel incat sa reflecte perioada din sezonul turistic estival pe parcursul careia inchirierea a fost efectuata.

31 ianuarie termen de declarare

Contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv au obligatia sa depuna la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 31 ianuarie inclusiv, declaratia privind venitul estimat/norma de venit pentru anul in curs.

In cazul in care contribuabilii incep sa realizeze in cursul anului, dupa data de 31 ianuarie inclusiv, astfel de venituri, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului acestia au obligatia completarii si depunerii declaratiei privind venitul estimat/norma de venit pentru anul fiscal in curs.

 

Impozitul anual

Contribuabilii datoreaza un impozit anual care se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra normei anuale de venit, impozitul este final.

Determinarea venitului in sistem real
 

Contribuabilii pot opta pentru determinarea venitului net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

In cazul contribuabililor care in cursul anului fiscal obtin venituri din inchirierea in scop turistic a unui numar mai mare de 5 camere de inchiriat, situate in locuinte proprietate personala De la data producerii evenimentului, respectiv de la data depasirii numarului de 5 camere de inchiriat, si pana la sfarsitul anului fiscal, determinarea venitului net se realizeaza in sistem real, potrivit regulilor de stabilire prevazute in categoria venituri din activitati independente.

 
Plata impozitului

Plata impozitului se efectueaza in cursul anului catre bugetul de stat, in contul impozitului anual datorat, in doua rate egale, astfel: 50% din impozit pana la data de 25 iulie inclusiv si 50% din impozit pana la data de 25 noiembrie inclusiv. Pentru declaratiile privind venitul estimat/norma de venit depuse in luna noiembrie sau decembrie, impozitul anual datorat se stabileste prin decizie de impunere anuala, pe baza declaratiei privind venitul estimat/norma de venit, si se plateste in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.

 
Baza legala: CAPITOLUL IV - Venituri din cedarea folosintei bunurilor  din Legea nr.227/2015, privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;

 

Sursa: Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X