email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cine poate beneficia de anularea penalitatilor de intarziere. Nu uitati de conditiile aplicabile si in 2016

anulare penalitatioug 44/2015acordare facilitati fiscalepenalitati intarzieredobanzi

Prin cele ce urmeaza, reamintim contribuabililor persoane fizice si juridice, ca pot beneficia de facilitati fiscale pentru obligatiile de plata accesorii aferente creantelor fiscale principale datorate la 30 septembrie 2015, conform prevederilor O.U.G. nr. 44/2015 privind acordarea unor facilitati fiscale si O.M.F.P. nr. 3831/2015 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 44/2015.

Potrivit prevederilor actelor normative mai sus mentionate, contribuabilii persoane fizice sau juridice pot beneficia de anularea penalitatilor de intarziere precum si o cota de 54,2% din dobanzile aferente obligatiilor de plata datorate bugetului general consolidat, restante la data de 30 septembrie 2015, respectiv:

# Anularea penalitatilor de intarziere, precum si o cota de 54,2% din dobanzi, aferente obligatiilor de plata principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015;

# Anularea penalitatilor de intarziere, precum si o cota de 54,2% din dobanzi, aferente diferentelor de obligatii de plata declarate suplimentar de contribuabili prin declaratie rectificativa prin care se corecteaza obligatiile de plata principale cu scadente anterioare datei de 30 septembrie 2015;

# Anularea penalitatilor de intarziere, precum si o cota de 54,2% din dobanzi, aferente obligatiilor de plata principale cu termene de plata pana la 30 septembrie 2015, inclusiv, si stinse pana la aceasta data;

# Anularea penalitatilor de intarziere, precum si o cota de 54,2% din dobanzi, aferente obligatiilor de plata principale administrate de organul fiscal central, cu termene de plata pana la 30 septembrie 2015, inclusiv, si individualizate in decizii de impunere emise urmare unei inspectii fiscale in derulare la data de 21 octombrie 2015 (intrarii in vigoare a OUG 44/2015)

Contribuabilii care intentioneaza sa beneficieze de anularea obligatiilor de plata accesorii vor notifica organul fiscal competent cu privire la aceasta intentie, prin depunerea la registratura organului fiscal competent sau prin comunicarea prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire, a unei notificari, pana cel mai tarziu la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor (30 iunie 2016, inclusiv). Notificarea se solutioneaza de catre organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de amanare la plata a obligatiilor de plata accesorii.

Mentionam faptul ca, depunerea notificarii nu este suficienta pentru anularea obligatiilor accesorii.
Anularea obligatiilor de plata accesorii se solicita de catre contribuabili, inclusiv de catre cei care au notificat organul fiscal, in baza unei cereri de anulare a accesoriilor depusa la registratura organului fiscal competent sau comunicata prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fara anexarea altor inscrisuri.

Cererea de anulare a accesoriilor poate fi depusa dupa indeplinirea conditiilor de acordare a anularii, astfel cum acestea sunt prevazute de O.U.G. nr. 44/2015, cu exceptia, dupa caz, a conditiei prevazute la art. 1 alin. (1) lit. c). Pentru a beneficia de anularea obligatiilor de plata accesorii, contribuabilul poate depune fie o sigura cerere de anulare pentru toate facilitatile, fie cate o cerere pentru fiecare facilitate.

Cererea de anulare a accesoriilor se solutioneaza prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor de plata accesorii sau a unei decizii de respingere a cererii de anulare a accesoriilor.

Contribuabilii care la data de 30 septembrie 2015 beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata, aprobata prin Legea nr. 15/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, pot beneficia de anularea penalitatilor de intarziere, precum si a cotei de 54,2% din dobanzi, potrivit art. 2-4, daca indeplinesc conditiile prevazute de O.U.G. nr. 44/2015 privind acordarea unor facilitati fiscale, dar doresc si mentinerea esalonarii la plata.

Contribuabilii care la data de 30 septembrie 2015, beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale pot beneficia, in baza cererii de anularea a accesoriilor, de anularea unei cote de 54,2% din dobanda esalonata la plata si nestinsa la 30 septembrie 2015, inclusiv, daca esalonarea la plata se finalizeaza pana la 31 martie 2016. in acest caz, cota de 54,2% din dobanda achitata odata cu plata ratei de esalonare se restiutie potrivit Codului de procedura fiscala.

Contribuabilii care nu au notificat organul fiscal pot beneficia de anularea la plata a obligatiilor de plata accesorii prevazute la art. 2 alin.(2) din OMFP nr. 3831/2015, daca sunt stinse obligatiile de plata principale prevazute la art. 2 alin.(3) din acelasi ordin, iar diferentele de cote de obligatii de plata accesorii ce nu fac obiectul anularii la plata se achita utilizand numarul de evidenta a platii.

De asemenea, pot beneficia de facilitati fiscale si contribuabilii aflati in insolvabilitate, contribaubilii care se afla in procedura insolventei, precum si cei care sunt declarati inactivi, potrivit legii, daca indeplinesc conditiile de acordare a acestora.

 

Sursa: ANAF Galati

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anulare penalitatioug 44/2015acordare facilitati fiscalepenalitati intarzieredobanzi


Data aparitiei: 03 Februarie 2016
Ultima actualizare: 05 Februarie 2016

Votati articolul "Cine poate beneficia de anularea penalitatilor de intarziere. Nu uitati de conditiile aplicabile si in 2016":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X