In urma cu aproximativ doua saptamani, a fost readus in discutie proiectul care propune amnistia fiscala a celor care inregistreaza datorii din majorari si penalitati de intarziere la 31 septembrie 2015, in anumite conditii.
In contextul de dinaintea aprobarii proiectului de ordonanta de urgenta (am scris AICI despre varianta finala, aprobata de Guvern), ministrul finantelor, Eugen Teodorovici, a promis contribuabililor care isi platesc la timp datoriile un sistem de recompensare.
Astfel, dat fiind faptul ca la momentul acela urma sa se aprobe OUG privind amnistia fiscala pentru toti contribuabilii, care vizeaza scutirea de penalitati si o parte din dobanzile acumulate pentru neplata datoriilor la buget, iata care au fost declaratiile lui Eugen Teodorovici, citat de Money.ro:
"Nu-i putem uita pe cei care, totusi, se conformeaza de buna voie. Pentru acestia, pana ce actul normativ va fi aprobat in Parlament, promit ca o sa ma gandesc la un mecanism de stimulare, recompensare, pentru ca este corect ca si pentru cei care se conformeaza voluntar sa existe mecanisme de stimulare si de incurajare ca pe viitor sa se comporte intr-un mod similar".
De asemenea, acesta a amintit ca prevederile incluse in actul normativ se refera atat la persoanele juridice, cat si la persoanele fizice, scutind aceste doua categorii de penalitati, cat si de o parte din dobanzile datorate pentru plata cu intarziere a taxelor si impozitelor.
De asemenea, conform aceleiasi surse, ministrul Finantelor a amintit impactul reducerii TVA la produsele alimentare, incheiat prin cresterea cifrei de afaceri din sector, dar si prin incasari mai mari la buget.
In aceasta privinta, citat de Money.ro, acesta a declarat:
"Daca ne uitam la cifre, dupa cele cateva luni de cand se aplica, vedem ca volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul s-a majorat semnificativ, cu 8,2% in luna iunie, cu 9,8 in iulie si cu 9,6 in august. De asemenea, este foarte important impactul bugetar al reducerii TVA de la 24 la 9% si aici estimarea noastra de impact pe sase luni a fost de 2,8 miliarde de lei. Dar iata ca dupa primele doua luni de zile avem 100,9% incasari, ceea ce inseamna ca noi am absorbit, practic, impactul. Iata ca astfel de masuri nu creeaza dezechilibre macroeconomice. (…) Aceasta este principala noastra problema, ca nu vrem sa fim mai indrazneti pentru ca Romania are potential".
Toate categoriile de dobanzi si penalitati anulate de noua ordonanta de urgenta pot fi consultate
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024