Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Sfatul expertului Robert Gearba: Functionarea societatii cu raspundere limitata

Data aparitiei: 07 Martie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
societate raspundere limitatadividenderaspunderea asociatilorbonurile fiscalecota participare

Adunarea Generala a Asociatilor

Politica generala de afaceri a societati cu raspundere limitata este decisa de asociatii sai, care decid in cadrul Adunarilor Generale. In cazul societatii cu raspundere limitata  cu Asociat Unic, acesta va exercita atributiile adunarii generale a asociatilor societatii.

Administratorii sunt obligati sa convoace adunarea asociatilor la sediul social, cel putin o data pe an sau de cate ori este necesar. Totodata, si un asociat/asociati, ce reprezinta cel putin o patrime din capitalul social, va/vor putea cere convocarea adunarii generale, aratand scopul acestei convocari.

Convocarea adunarii se va face in forma prevazuta in actul constitutiv, iar in lipsa unei dispozitii speciale, prin scrisoare recomandata, cu cel putin 10 zile inainte de ziua fixata pentru tinerea acesteia, aratandu-se ordinea de zi.

Fiecare parte sociala detinuta de un asociat ii da dreptul acestuia la un vot.

Adunarea generala decide prin votul reprezentand majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale, in afara de cazul cand in actul constitutiv se prevede altfel. Pentru hotararile avand ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociatilor, in afara de cazul cand legea sau actul constitutiv prevede altfel.

Adunarea generala a asociatilor are urmatoarele obligatii principale:
a) sa aprobe situatia financiara anuala si sa stabileasca repartizarea profitului net;
b) sa desemneze administratorii si cenzorii, sa ii revoce/demita si sa le dea descarcare de activitate;
c) sa decida urmarirea administratorilor si cenzorilor pentru daunele pricinuite societatii, daca este cazul;
d) sa modifice actul constitutiv.

Administrarea curenta a societatii cu raspundere limitata

Societatea este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala. Acestia pot fi cetateni romani sau straini.

Daca numarul asociatilor trece de 15, numirea cenzorilor este obligatorie.

In lipsa de cenzori, fiecare dintre asociati, care nu este administrator al societatii, are dreptul de control al gestiunii societatii.

Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este.

Pentru a se evita conflictele de interese, Legea nr 31/1990 prevede ca orice contract intre societatea cu raspundere limitata si persoana fizica sau juridica, asociat unic al celei dintai, trebuie incheiat in forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii absolute.

Dividendele

Potrivit Legii nr 31/1990, cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.

Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.

In caz contrar, societatea cu raspundere limitata  datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.

Dividendele care se cuvin dupa data transmiterii actiunilor apartin cesionarului, in afara de cazul in care partile au convenit altfel.

Publicitatea datelor firmei

In orice factura, oferta, comanda, tarif, prospect si alte documente intrebuintate in comert, emanand de la o societatea cu raspundere limitata, trebuie sa se mentioneze:
- denumirea,
- forma juridica,
- sediul social,
- numarul din registrul comertului si codul unic de inregistrare,
- valoarea capitalului social.

Sunt exceptate bonurile fiscale emise de aparatele de marcat electronice, care trebuie sa cuprinda elementele prevazute de legislatia din domeniu.

Daca societatea detine o pagina de internet proprie, informatiile de mai sus vor fi publicate si pe pagina de internet a societatii.

Raspunderea asociatilor in societatea cu raspundere limitata  

Asociatii raspund numai pana la concurenta capitalului social subscris.

In consecinta, pe durata functionarii societatii, creditorii asociatului pot sa-si exercite drepturile lor numai asupra partii din beneficiile cuvenite asociatului dupa bilantul contabil, iar dupa dizolvarea societatii, asupra partii ce i s-ar cuveni prin lichidare.

Acesti creditori pot totusi popri, in timpul duratei societatii, partile ce s-ar cuveni asociatilor prin lichidare sau pot sechestra si vinde actiunile ori partile sociale ale debitorului lor.

 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X