email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De la 1 mai 2016, noul Cod Vamal al Uniunii Europene aduce schimbari majore pentru operatorii economici din Romania

codul vamal1 mai 2016acorduri de pret in avanscodul vamal unional

Incepand cu 1 mai 2016, Codul Vamal al Uniunii Europene si actele sale de implementare (Regulamentul Delegat si Regulamentul de aplicare al Comisiei) vor fi aplicabile in intregime in Romania. Aparitia noului Cod Vamal reprezinta un pas important in procesul de modernizare a legislatiei vamale la nivelul tuturor celor 28 de state membre, prin crearea unei infrastructuri IT care sa permita un acces facil pe cale electronica, fara a mai fi necesara utilizarea formularelor pe suport de hartie, conform unui comunicat al PwC Romania.

Specialistii PwC au prezentat azi in cadrul unei conferinte cele mai importante modificari aduse de Codul Vamal al Uniunii Europene, prin prisma impactului acestora asupra companiilor din Romania si a modului in care aceste companii vor trebui sa reactioneze si sa se adapteze schimbarilor.

Alaturi de consultantii PwC Romania, la eveniment au participat si reprezentantii Directiei Generale a Vamilor, precum si liderul serviciilor de consultanta vamala pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa din cadrul PwC – Ruud Tusveld, care a participat la discutiile cu reprezentantii Comisiei Europene pe marginea acestui pachet legislativ.

"Necesitatea coordonarii celui mai important bloc comercial din lume, a colectarii taxelor vamale, care reprezinta aproximativ 15% din bugetul total al UE, precum si procesarea anuala a aproximativ 280 de milioane de declaratii vamale, implica un amplu proces de modernizare al autoritatilor vamale din cele 28 de state membre. O parte importanta a acestei modernizari o reprezinta si vama electronica (e-customs), de la care se asteapta o mai buna cooperare dintre vama si fisc, o crestere a colectarii si a luptei impotriva fraudei si, nu in ultimul rand, un parteneriat cu operatorii de buna credinta care sa faciliteze comertul", a declarat Ruud Tusveld.

"Din perspectiva predictibilitatii si a aplicarii practice a noului pachet legislativ de baza, care in prezent are aproximativ 1.000 de pagini, la care se vor adauga si un numar ridicat de ordine ale ANAF care urmeaza sa fie emise in perioada imediat urmatoare. Tocmai de aceea, am propus constituirea unui grup de lucru intre reprezentantii mediului de afaceri si cei ai vamii romane", a adaugat Daniel Anghel, Lider Impozite si Taxe Indirecte, PwC Europa Centrala si de Est.

Pe parcursul conferintei s-a abordat si nevoia de coordonare dintre legislatia privind preturile de transfer si cea privind valoarea in vama, avand in vedere ca legea din Romania permite contribuabililor romani angajati in tranzactii intra-grup sa solicite autoritatilor fiscale emiterea de acorduri de pret in avans.

"In problematica preturilor de transfer si a valorii in vama este important ca operatorii economici sa poata beneficia de o abordare unitara, care sa aiba la baza punctele de vedere exprimate de autoritatea fiscala si cea vamala. Spre exemplu, se impune o astfel de abordare inaintea emiterii unui Acord de Pret in Avans", a precizat Daniela Dinu, Director, Consultanta Fiscala, PwC Romania.

In noul Cod vamal, regimurile vamale vor fi reorganizate intr-o noua structura. Unele dispar, iar altele vor continua sub o alta denumire. Astfel, dupa 1 mai 2016 va fi necesara si o corelare a prevederilor din Codul fiscal cu noile regimuri speciale prevazute de Codul Vamal al Uniunii Europene.

De asemenea, noua definitie a exportatorului din legislatia vamala trebuie corelata cu legislatia privind TVA, intrucat operatorii din afara UE nestabiliti nu vor mai putea realiza operatiuni de export.

"Un aspect important pe care dorim sa-l aducem in atentia companiilor se refera la redevente si drepturi de licenta, care, incepand cu 1 mai 2016, vor trebui sa fie incluse mai des in valoarea in vama" a declarat Lorina Darmanescu, Senior Manager, Consultanta Fiscala, PwC Romania.

"Astfel, companiile din Romania trebuie sa realizeze o radiografie interna prin care sa stabileasca modul in care aceste schimbari in materie vamala le afecteaza activitatea si sa se pregateasca in mod corespunzator. De asemenea, avand in vedere numarul mare de schimbari prevazute de Codul Vamal al Uniunii Europene si actele sale de implementare, precum si faptul ca aceste schimbari, prin natura lor, au condus la o serie de interpretari, consideram ca este necesar ca Directia Generala a Vamilor sa reactioneze si sa emita clarificarile necesare care sa confere operatorilor economici din Romania o intelegere cat mai buna asupra noilor modificari", a conchis Daniel Anghel.

Sursa:

PWC Romania

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul vamal1 mai 2016acorduri de pret in avanscodul vamal unional


Data aparitiei: 27 Aprilie 2016

Votati articolul "De la 1 mai 2016, noul Cod Vamal al Uniunii Europene aduce schimbari majore pentru operatorii economici din Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X