email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi prevederi: Stabilirea, declararea si plata CASS la veniturile persoanelor fizice

plata casscontributia de asigurari sociale de sanatatelegea 1122016anafvenituri persoane fizice

Prin Legea nr.112/2016 au intrat in vigoare noi prevederi referitoare la stabilirea de catre organul fiscal de administrare a contributiei de asigurari sociale de sanatate la veniturile realizate de persoanele fizice din investitii, din alte surse precum si in cazul persoanelor fizice care nu realizeaza venituri.

Pentru anul 2016 ,in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din investitii si/sau din alte surse, contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata se stabileste de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind venitul realizat sau din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz.

In cazul veniturilor din investitii si/ sau din alte surse realizate in anul 2016, ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate. Pentru veniturile ale caror baze lunare de calcul sunt mai mari sau egale cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara, contributia datorata lunar se calculeaza asupra acestor baze de calcul.

Organul fiscal competent are obligatia stabilirii contributiei anuale de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza,intr-un an fiscal, venituri din urmatoarele categorii:
a) venituri din activitati independente;
b) venituri din activitati agricole, silvicultura, piscicultura;
c) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau III, pentru
care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7) - (9);
d) venituri din cedarea folosintei bunurilor;
e) venituri din investitii;
f) venituri din alte surse.


Contributia anuala de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei individuale asupra bazei anuale de calcul, determinata ca suma a bazelor lunare de calcul asupra carora se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, aferente veniturilor enumerate la lit.a). - f). Baza anuala de calcul nu poate fi mai mica decat valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara si nici mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut inmultita cu 12 luni.

Odata cu intrareain vigoare a Legii nr.112/2016 (incepand cu 2 iunie 2016), prin derogare de la prevederile alineatului de mai sus, in cazul persoanelor fizice care realizeaza, in cursul anului fiscal, exclusiv venituri din investitii si/sau din alte surse, pentru care baza anuala de calcul se situeaza sub nivelul valorii a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara, pentru aceste venituri nu se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate.

Referitor la contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 sau care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii si/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 sauin categoriile de persoane prevazute la art. 153 alin. (1) lit. g) - o), pentru care plata contributiei se suporta din alte surse:

Potrivit art.180, alin.(1) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, actualizata, persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 (venituri din salarii, din pensii, din activitati independente, activitati agricole etc.) sau care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii si/sau din alte surse ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara si nu se incadreazain categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in
categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate astfel:

a) lunar, prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului minim brut pe tara, si au obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate pe o perioada de cel putin 12 luni consecutive, incepand cu luna in care se depune declaratia prevazuta la art. 181 (formularul 604).

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza lunar pana la data de 25 inclusiv a fiecarei luni, incepand cu luna urmatoare depunerii declaratiei prevazute la art. 181 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal.

sau
b) la data la care acceseaza serviciile acordate de sistemul public de asigurari sociale de sanatate potrivit legii, prin depunerea declaratiei prevazute la art. 181, aplicand cota individuala de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe tara.

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza la data depunerii declaratiei.

Salariul de baza minim brut pe tara este salariul de baza minim brut pe tara garantatin plata. Incepand cu data de 1 mai 2016, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 1.250 lei luna, potrivit H.G. nr.1017/2015.

De retinut:
Persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, care incep in cursul anului sa realizeze venituri de natura celor mentionate la art. 155 (venituri din salarii, din pensii, din activitati independente,activitati agricole,etc.) sau se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei ori cu plata contributiei suportata din alte surse, depun la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care a intervenit evenimentul, o cerere in vederea stoparii obligatiilor de plata reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate potrivit declaratiei prevazute la art.

181. Modelul cererii se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

La art.II din Legea nr.112/2016 se precizeaza ca persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si nu seincadreazain categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei pentru asigurari sociale de sanatate sauin categoriile de persoane pentru care plata contributiei pentru asigurarea sociala de sanatate se suporta din alte surse, pentru care pana la data intrarii in vigoare a Legii nr.112 / 2016 au fost emise deciziile de impunere, pot depune la organul fiscal competent o cerere pentru desfiintarea deciziei incepand cu luna urmatoare celei in care se depune cererea.

Sursa: ANAF Cluj

Gligor GAVRIS,
Purtator de Cuvant Finante Cluj

 


de Miruna Petrache

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: ANAF a dat STARTUL controalelor in 2022!


Puteti sa demonstrati realitatea incontestabila a tranzactiilor dvs.?

Descoperiti acum modelele documentelor justificative pe care NU le reglementeaza NIMENI si NIMIC! Dar LE CER toti inspectorii fiscali!

Lucrarea Documente (suplimentare) obligatorii in caz de control va ofera acum colectia de acte si documente justificative pe care niciun inspector nu se asteapta sa le prezentati ca argument indestructibil in favoarea dvs.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plata casscontributia de asigurari sociale de sanatatelegea 1122016anafvenituri persoane fizice

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 06 Iulie 2016


Votati articolul "Noi prevederi: Stabilirea, declararea si plata CASS la veniturile persoanelor fizice":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 06 Iulie 2016 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X