Incepand cu data de 1 mai 2016 se aplica reguli mai simple in ce priveste formalitatile vamale, odata cu noul Cod vamal unional. Se aplica, de asemenea, de la aceeasi data, si noile reglementari complementare, asa cum a transmis recent un comunicat al Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA).
"Pentru mediul de afaceri si cetateni, Codul Vamal Unional inseamna aplicarea de proceduri comune si armonizate la nivelul Uniunii Europene. Indiferent de statul membru in care sunt declarate marfurile, se aplica reguli similare si, odata ce au fost indeplinite formalitatile vamale, acestea pot circula liber sau pot fi comercializate pe intreg teritoriul UE", au precizat reprezentantii ministerului Economiei, potrivit Agerpres.
Noile reglementari consolideaza controalele de securitate corespunzatoare, menite sa asigure protectia pietei interne, aminteste aceeasi sursa si se creeaza un context favorabil o cooperare mai stransa cu partenerii comerciali din lumea intreaga, pentru a securiza lanturile internationale de aprovizionare.
Prin Codul vamal al Uniunii Europene e stabilita si definita “legislatia aplicabila importurilor si exporturilor de marfuri intre Comunitate si tarile terte”, iar “obiectivul acestuia este de a facilita comertul, garantand totodata un inalt nivel de siguranta la frontiere. Acesta integreaza procedurile vamale comune statelor membre, consolidand totodata convergenta intre sistemele informatice ale celor 28 de administratii vamale”, aminteste aceeasi sursa.
Utilizarea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor devin regula de la 1 mai 2016, in contextul noilor reglementari aduse de Codul Vamal modificat. Titulatura care face referire la “un mediu simplu si informatizat pentru vama si comert” aminteste astfel si de imbuntatirea conditiilor enumerate mai sus si care fac referire la procedurile vamale.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manual de politici contabile - Stick USB
Sistemele informatice comune permit schimbul de date intre autoritatile vamale, respectand dispozitiile care reglementeaza protectia datelor, informeaza aceeasi sursa, precizand ca aceste sisteme au cu precadere in vizor formalitatile indeplinite de operatorii economici, regimurile vamale (in special in cazul vamuirii centralizate), inregistrarea sau autorizarea operatorilor economici, gestionarea riscurilor printr-un cadru comun.