Va informam ca la inceputul saptamanii a avut loc o dezbatere privind relatia dintre mediul de afaceri si ANAF. Initiativa de a alcatui grupe de lucru pentru a implementa si pentru a duce la bun sfarsit modificarile vizate a fost acceptata de ministrul de Finante, Anca Dragu.
"Multa lume a vorbit de abuz, de lipsa de pregatire a inspectorilor, de nerespectarea termenelor legale. Da, se intampla. Am inceput deja sa abordam aceste lucruri, dar schimbarile se vor produce pas cu pas, vorbim totusi de o institutie cu peste 20.000 de oameni. si trebuie sa intelegem si problemele lor, pentru ca acestea exista, am discutat cu sindicatele ANAF", a spus la un moment dat ministrul, dupa ce a urmarit mai multa vreme dezbaterea, oferind in continuare raspunsuri punctuale cu privire la temele discutate, raspunsuri pe care le veti regasi mai jos in cuprinsul articolului.
Dezbaterea privind relatia dintre Fisc si mediul de afaceri a atins astfel si punctul privind grupele de lucruri, masura initiata de Portalul Cursdeguvernare.ro.
Prin urmare, in urma deciziilor de la inceputul saptamanii, se asteapta infiintarea a cel putin 3 grupe de lucru care urmeaza sa pregateasca masuri si modificari legislative in urmatoarele domenii, conform Cursdeguvernare.ro:
Scoaterea din structura ANAF a comisiei pentru solutionarea contestatiilor, care ar urma sa treaca la Ministerul de Finante
Elaborarea unui Cod de conduita al inspectorilor in relatia cu contribuabilii
Consolidarea instrumentului "solutie fiscala individuala anticipata", dereglementarea obligatiei contribuabilului de a efectua verificari asupra lantului sau de furnizori si instituirea practicii de prim control de indrumare
Urmarind discutia, ministrul de finante, Anca Dragu, a oferit mai multe opinii cu privire la subiectele atinse si temele dezbatute. Astfel, citata de Cursdeguvernare.ro, Anca Dragu, a declarat:
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
"Nu este nimic nou pentru mine, toate problemele ridicate aici sunt fie pe masa mea, fie pe masa ANAF", a fost remarca sincera a ministrului, care la randu-i a cerut participantilor la discutii sa dea dovada de acelasi grad de sinceritate si sa admita ca "s-au facut progrese in ultima perioada" in chestiuni care nu au aparut ieri-azi.
In ce priveste problemele atinse, sursa amintita mai sus a redat raspunsurile punctuale oferite de ministru:
In legatura cu nemultumirile legate de Declaratiile 394 si 088, le-am periat deja, mai mult nu se poate. Trebuie sa existe si la noi, ca in toate statele membre, un filtru pentru ca exista o poarta deschisa la resurse publice. Chiar nu plecam de la premisa ca toti sunt evazionisti, si am demonstrat aceasta modificand abordarea initiala- nu se mai ridica automat niciun cod de platitor de TVA deja atribuit. Daca avem neclaritati, abia atunci cerem clarificari
Multa lume a vorbit de abuz, de lipsa de pregatire a inspectorilor, de nerespectarea termenelor legale. Da, se intampla. Am inceput deja sa abordam aceste lucruri, dar schimbarile se vor produce pas cu pas, vorbim totusi de o institutie cu peste 20.000 de oameni. si trebuie sa intelegem si problemele lor, pentru ca acestea exista, am discutat cu sindicatele ANAF.
Legat de profesionalizare, am inceput stagii de pregatire cu scoala de Finante, cu ASE, cu Academia. Pe de alta parte, sa privim si realitatea: in 2015, au fost emise cam 2 Ordine de presedinte pe saptamana, cand sa le inteleaga inspectorii, cand sa le implementeze departamentele IT? Am corectat anomalia, azi aceste OPANAF vor fi contrasemnate de Ministerul de Finante. Sper sa nu se schimbe practica asta in urmatorii ani.
Stiu ca sunt probleme in ceea ce priveste interpretarea unitara- azi daca trimiti aceeasi intrebare in 10 judete vei primi raspunsuri diferite. Am reluat procedura de centralizare a intrebarilor si a raspunsurilor adresate contribuabililor astfel incat sa existe o unitate in interpretare
Informatizarea este, intradevar, principala problema a ANAF, de aici si numeroase probleme cauzate contribuabililor. Nu cred ca eu sunt cea care sa raspunda de ce nu s-a facut nimic pana acum in aceasta privinta, dar lucrurile se vor schimba in curand: avem proiectul cu Banca Mondiala si am ajuns in punctul de achizitie al sistemului informatic.