Anul 2016 a fost si este inca unul foarte avantajos in ce priveste plata dividendelor pentru asociatii societatilor cu profit. Anul acesta se aplica pentru dividende un impozit de numai 5%, fata de impozitul anterior de 16%.
Conform prevederilor actuale, actionarii din companiile cu profit din anii trecuti pot ridica dividende dupa ce se achita impozitul pe venit sau pe profit. Cota de 5% se retine daca asociatul obtine si alte venituri pentru care plateste CASS, iar aceasta exceptie se aplica numai in anul 2016. Aceasta exceptie nu mai este valabila si din 2017, astfel ca se va plati o cota de 10,5% (5% impozit dividende si CASS de 5,5%) indiferent daca asociatii companiilor cu profit obtin si alte venituri pentru care platesc deja contributia de asigurari sociale de sanatate.
Practic, CASS pentru venituri din dividende se va datora incepand cu 1 ianuarie 2017, exceptia de mai sus fiind valabila numai pentru anul 2016.
Cota de 5% se aplica in 2016 numai pentru situatiile in care asociatul obtine deja si alte venituri pentru care achita CASS.
In luna septembrie a acestui an, Anca Dragu, ministrul de finante, a anuntat ca nu se vor face alte modificari, accentuand importanta unei predictibilitati fiscale in Romania:
"Pe dividende avem, de asemenea, din impozit, venituri de 1,1 miliarde de lei la opt luni, fața de 1,3 miliarde de lei anul trecut. Deci, avem o diferenta de numai 200 de milioane de lei, in condițiile in care cota a scazut de la 16% la 5%. si la companii de stat avem niste cifre destul de bune, respectiv 2,2 miliarde de lei fata de 2,5 miliarde de lei anul trecut, din impozitul pe dividende.
Deci, pot spune ca am inceput cu acest nou Cod fiscal si cu promisiunea ca oferim stabilitate si predictibilitate fiscala. Codul Fiscal nu se modifica. Aceasta este o componenta importanta a filosofiei economice pe care o imbrațisez, respectiv predictibilitatea fiscala care duce la increderea intr-o economie. Degeaba reduci taxe si impozite, daca nu oferi si incredere in mediul de afaceri, incredere ca situația economica va continua sa fie buna, ca masurile au continuitate. Predictibilitatea a fost elementul pe care l-am spus constant si cred ca a fost auzit de toata lumea. "
In paralel, potrivit lui Ciprian Birsan, senior broker la Tradeville, interogat de Zf.ro, companiile ar putea plati dividende din profit la fel de mari pentru 2016 ca si in 2015:
„Colegii mei au inceput sa faca niste rapoarte vizavi de potentialul de dividend de la finalul anului, iar rezultatele sunt, in linii mari, aceleasi cu ceea ce s-a intamplat in exercitiul financiar din 2015“.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
In ce priveste companiile mari precum Transgaz si Transelectrica, precum si actiunile SIF, acesta a declarat, pentru aceeasi sursa:
„Actiunile SIF-urilor au trecut in plan secund, dar in continuare sunt companii cu potential la BVB“, mai spune Birsan, brokeri cu 12 ani experienta. Reprezentantul Tradeviile considera ca exista potential de crestere pe mult companii, iar majoritatatea dintre acestea sunt subevaluate. Pe langa dividendele acordate, exista si potentialul de crestere a pretului. (...)
De exemplu, Transgaz si Transelectrica, se comporta apoape ca o obligatiune. Dau un dividend de 7-9% anualizat, iar aprecierea de cotatie mai este de cateva procente. Anualizat 10% nu ar trebui sa fie o problema de performanta pentru aceste portofolii“.
In ce priveste neridicarea integrala a dividendelor pana la finalul anului in curs, retineti ca ridicarea dividendelor se poate face in limita disponibilului in perioada limitei de prescriere a datoriilor, daca au avut loc alocarea dividendelor si plata impozitului. De retinut, de asemenea, ca orice masuri de eliminare completa a unor taxe sau impozite incepand cu 2017 intra tot la categoria lipsei de predictibilitate fiscala. Astfel de masuri se aplica in mod corect numai dupa studii care demonstreaza ca exista buget care poate echilibra si sustine astfel de schimbari. In mod contrar, orice eliminare subita de taxa sau de impozit risca sa destabilizeze piata si sa influenteze negativ afacerile, crescand riscul ca taxe mai mari sa fie aplicate pe viitor.
Va asteptam zilnic in Grupul Contabililor din Romania, dar si pe pagina noastra de Facebook!