email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dividendele si avantajele ridicarii lor in 2016. Ce se modifica din 2017?

dividendecota 5cassdividende 2016dividende 2017plata dividendelor

Anul 2016 a fost si este inca unul foarte avantajos in ce priveste plata dividendelor pentru asociatii societatilor cu profit. Anul acesta se aplica pentru dividende un impozit de numai 5%, fata de impozitul anterior de 16%.

Conform prevederilor actuale, actionarii din companiile cu profit din anii trecuti pot ridica dividende dupa ce se achita impozitul pe venit sau pe profit. Cota de 5% se retine daca asociatul obtine si alte venituri pentru care plateste CASS, iar aceasta exceptie se aplica numai in anul 2016. Aceasta exceptie nu mai este valabila si din 2017, astfel ca se va plati o cota de 10,5% (5% impozit dividende si CASS de 5,5%) indiferent daca asociatii companiilor cu profit obtin si alte venituri pentru care platesc deja contributia de asigurari sociale de sanatate.

Practic, CASS pentru venituri din dividende se va datora incepand cu 1 ianuarie 2017, exceptia de mai sus fiind valabila numai pentru anul 2016.

Cota de 5% se aplica in 2016 numai pentru situatiile in care asociatul obtine deja si alte venituri pentru care achita CASS.

In luna septembrie a acestui an, Anca Dragu, ministrul de finante, a anuntat ca nu se vor face alte modificari, accentuand importanta unei predictibilitati fiscale in Romania:

"Pe dividende avem, de asemenea, din impozit, venituri de 1,1 miliarde de lei la opt luni, fața de 1,3 miliarde de lei anul trecut. Deci, avem o diferenta de numai 200 de milioane de lei, in condițiile in care cota a scazut de la 16% la 5%. si la companii de stat avem niste cifre destul de bune, respectiv 2,2 miliarde de lei fata de 2,5 miliarde de lei anul trecut, din impozitul pe dividende.

Deci, pot spune ca am inceput cu acest nou Cod fiscal si cu promisiunea ca oferim stabilitate si predictibilitate fiscala. Codul Fiscal nu se modifica. Aceasta este o componenta importanta a filosofiei economice pe care o imbrațisez, respectiv predictibilitatea fiscala care duce la increderea intr-o economie. Degeaba reduci taxe si impozite, daca nu oferi si incredere in mediul de afaceri, incredere ca situația economica va continua sa fie buna, ca masurile au continuitate. Predictibilitatea a fost elementul pe care l-am spus constant si cred ca a fost auzit de toata lumea. "

In paralel, potrivit lui Ciprian Birsan, senior broker la Tradeville, interogat de Zf.ro, companiile ar putea plati dividende din profit la fel de mari pentru 2016 ca si in 2015:

„Colegii mei au inceput sa faca niste ra­poarte vizavi de potentialul de dividend de la finalul anului, iar rezultatele sunt, in linii mari, aceleasi cu ceea ce s-a intamplat in exercitiul financiar din 2015“.

 In ce priveste companiile mari precum Transgaz si Transelectrica, precum si actiunile SIF, acesta a declarat, pentru aceeasi sursa:
 
„Actiunile SIF-urilor au trecut in plan secund, dar in continuare sunt companii cu potential la BVB“, mai spune Birsan, brokeri cu 12 ani experienta. Reprezentantul Tradeviile considera ca exista potential de crestere pe mult companii, iar majoritatatea dintre acestea sunt subevaluate. Pe langa dividendele acordate, exista si potentialul de crestere a pretului. (...)
 
De exemplu, Transgaz si Transelectrica, se comporta apoape ca o obligatiune. Dau un dividend de 7-9% anualizat, iar aprecierea de cotatie mai este de cateva procente. Anualizat 10% nu ar trebui sa fie o problema de performanta pentru aceste portofolii“.

In ce priveste neridicarea integrala a dividendelor pana la finalul anului in curs, retineti ca ridicarea dividendelor se poate face in limita disponibilului in perioada limitei de prescriere a datoriilor, daca au avut loc alocarea dividendelor si plata impozitului. De retinut, de asemenea, ca orice masuri de eliminare completa a unor taxe sau impozite incepand cu 2017 intra tot la categoria lipsei de predictibilitate fiscala. Astfel de masuri se aplica in mod corect numai dupa studii care demonstreaza ca exista buget care poate echilibra si sustine astfel de schimbari. In mod contrar, orice eliminare subita de taxa sau de impozit risca sa destabilizeze piata si sa influenteze negativ afacerile, crescand riscul ca taxe mai mari sa fie aplicate pe viitor.

Va asteptam zilnic in Grupul Contabililor din Romania, dar si pe pagina noastra de Facebook!
 

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendecota 5cassdividende 2016dividende 2017plata dividendelor


Data aparitiei: 14 Octombrie 2016
Ultima actualizare: 24 Octombrie 2016

Votati articolul "Dividendele si avantajele ridicarii lor in 2016. Ce se modifica din 2017?":
Rating:

Nota: 3.45 din 5 din 19 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X