Ca regula, venitul dintr-o activitate agricola se stabileste pe baza de norme de venit.
Se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II - Venituri din activitati independente umatoarele venituri:
- veniturile din silvicultura si piscicultura.
- veniturile obtinute din valorificarea produselor agricole vegetale, produselor obtinute din exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea si produselor de origine animala in alta modalitate decat in stare naturala.
- veniturile din activitati agricole pentru care nu exista obligatia stabilirii normelor de venit.
Pentru veniturile impuse pe baza normelor de venit, in cazul in care s-au inregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile in anul fiscal curent norma de venit se reduce proportional cu pierderea respectiva.
Prin OANAF 1863/2016 din 24 iunie s-a aprobat Procedura de reducere a normei de venit, in cazul activitatilor agricole.
Persoanele fizice care desfasoara activitati agricole, individual sau intr-o forma de asociere, beneficiaza de reducerea normei de venit, proportional cu pierderea inregistrata, in cadrul anului fiscal curent, ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, precum inghetul, grindina, poleiul, ploaia abundenta, seceta si inundatiile, precum si a epizootiilor, daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) venitul net se stabileste pe baza de norme de venit;
b) pierderea afecteaza peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole vegetale sau din animalele detinute, pe fiecare categorie de produse vegetale sau categorie de animale din norma de venit;
c) persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica a depus formularul 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit".
Constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor se fac la cererea persoanelor fizice/asocierilor fara personalitate juridica, care desfasoara activitati agricole pentru care venitul anual se stabileste pe baza de norme de venit, de o comisie numita prin ordin al prefectului judetului/municipiului Bucuresti, la propunerea directorului executiv al directiei agricole judetene/municipiului Bucuresti, comisie formata pe plan local dintr-un reprezentant al primariei, un specialist de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, un delegat din partea Administratiei Nationale de Meteorologie, un specialist al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si un reprezentant al directiei generale regionale a finantelor publice teritoriale din cadrul A.N.A.F.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Pentru a solicita reducerea venitului anual, persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica depune la organul fiscal central competent, potrivit legii, formularul "Cerere privind reducerea venitului anual din activitati agricole. La cerere se anexeaza procesul-verbal/procesele-verbale de constatare si evaluare a pagubelor, din care rezulta pierderea inregistrata, pe categorii de produse vegetale/categorii de animale si pe localitati.
In situatia in care activitatea agricola se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, cererea privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit, insotita de documentele justificative, se depune la organul fiscal central la care asocierea este inregistrata in evidenta fiscala.
Cererea se depune pentru toate suprafetele afectate si animalele pierite, detinute pe raza unei unitati administrativ- teritoriale.
Dupa analiza documentelor, conform procedurii mai sus mentionate, organul fiscal emite:
- formularul "Decizie de respingere a cererii privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit" daca constata ca nu sunt indeplinite conditiile si respinge cererea; sau
- formularul 260 "Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate/contributii de asigurari sociale" prin care calculeaza/recalculeaza venitul net anual.
In situatia recalcularii venitului din activitati agricole, organul fiscal modifica decizia anterioara. In aceasta situatie, decizia de impunere cuprinde atat sumele stabilite anterior, cat si sumele rezultate in urma reducerii venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit.