Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Persoane fizice cu venituri din activitati independente: aspecte importante privind CASS datorata pentru anul 2024

Data aparitiei: 12 Noiembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Persoane fizice cu venituri din activitati independente: aspecte importante privind CASS datorata pentru anul 2024
venituri din activitati independentecasscontributia de asigurari sociale de sanatatesurse de venit

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Galati reaminteste contribuabililor faptul ca, incepand cu 01.01.2024, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) in cota de 10% la o baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuala de venit, dupa caz, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la data de 25 MAI a anului in care se realizeaza veniturile.

In situatia in care venitul net anual realizat/ brut sau norma anuala de venit, cumulate din una sau mai multe surse de venit, este mai mica decat cea corespunzatoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 6 salarii minime brute pe tara, persoanele fizice datoreaza o diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate pana la nivelul celei corespunzatoare bazei de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara, pe care o evidentiaza in Declaratia unica (formular 212) cu termen de depunere 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.

Diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate nu se datoreaza in cazul in care, in anul fiscal precedent:

--> persoana fizica a realizat venituri din:
- salarii si asimilate salariilor la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare in perioada in care au fost realizate veniturile; sau
- din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h) din Codul fiscal (drepturi de proprietate intelectuala, asocieri cu persoane juridice, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, investitii, alte surse), pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara.

--> persoana fizica s-a incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1) lit. a)-c) si e)-g) din Codul fiscal.


Temei legal: art. 170 alin. (1), art. 174 alin. (5), alin. (9) si alin. (10) Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X