email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ultima zi pentru formularul 092 si noutati privind schimbarea perioadei fiscale

formular 092schimbarea perioadei fiscaleactivitati independenteprofesii libereperioada fiscalaplatitori tva

Pana vineri, 5 august, trebuie depusa la unitatile fiscale Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozable inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscals si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, formular 092.

Au aceasta obligatie persoanele juridice si persoanele fizice care desfasoaraa activitati independente sau exercita profesii libere care au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in luna iulie 2016 si sunt obligate sa-si modifice perioada fiscala devenind platitori de TVA.

Nota: Obligatia este reglementata prin Legea 227/2015 art. 322, OPANAF 1165/2009.

Click AICI pentru 092 Declaratie de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania (OPANAF 1165/2009) Formular 092. Se depune la organul fiscal competent, in 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare. Formularul se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute.

Va reamintim, de asemenea, ca recent au fost aduse modificari in ce priveste Procedura pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

Astfel, in Monitorul Oficial, Partea I, nr.534 din 15 iulie 2016, s-a publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.2037/2016 (OANAF 2037/2016) privind Procedura pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

Conform Legii nr. 227/2015 privind Codului Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, de regula, perioada fiscala fiind luna calendaristica. Prin exceptie de la aceasta prevedere, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania, dar care dau drept de deducere, care nu a depasit plafonul de 100.000 euro echivalent in lei, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.

Conform noului ordin, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, conform Codului Fiscal, poate solicita utilizarea altei perioade fiscale decat luna sau trimestrul, respectiv:

- semestrul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum 3 luni calendaristice dintr-un semestru;
- anul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum 6 luni calendaristice dintr-o perioada de un an calendaristic.

Informatii mai multe pe aceeasi tema puteti gasi si AICI.
 


de Miruna Petrache

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formular 092schimbarea perioadei fiscaleactivitati independenteprofesii libereperioada fiscalaplatitori tva


Data aparitiei: 04 August 2016

Votati articolul "Ultima zi pentru formularul 092 si noutati privind schimbarea perioadei fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X