In materie de TVA, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania dar care dau drept de deducere, care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.
Pentru persoanele impozabile care utilizeaza ca perioada fiscala trimestrul calendaristic perioada fiscala devine luna calendaristica daca efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania. Astfel, indiferent de cifra de afaceri realizata in cursul anului, daca aceste persoane impozabile nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara taxabila nu au obligatia sa modifice perioada fiscala in cursul anului. Insa, daca o persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica. In acest caz persoana impozabila este obligata sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent – Formular 092 “Declaratie de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania”, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie.
Perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de TVA;
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Neindeplinirea obligatiei de schimbare a perioadei fiscale de la trimestru la luna genereaza obligatii de plata constand in sanctiunea nedepunerii declaratiei de mentiuni precum si accesoriile prevazute de Codul de procedura fiscala pentru taxa pe valoare adaugata de plata intre data ce trebuia platita utilizand luna calendaristica si data efectuarii platii.
Persoana impozabila care este obligata sa isi schimbe perioada fiscala va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator. Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala prin depunerea unei declaratii de mentiuni in acest sens.