email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF elimina popririle multiple. Conturile vor fi deblocate in doar 2 ore

popriri contpoprireadragos dorosanafpoprirea electronicaconturile poprite

O problema majora care pune in continuare afacerile in pericol prin poprirea conturilor si deblocarea lor, dupa caz, abia peste zece zile. Un proiect legislativ propus de Ministerul Finantelor pentru modificarea Codului de procedura fiscala va schimba multe reglementari care tin de modul in care ANAF gestioneaza in prezent blocarea conturilor persoanelor fizice si juridice,

In luna octombrie, presedintele ANAF, Dragos Doros a declarat ca ANAF va introduce in curand poprirea electronica ceea ce inseamna ca bancile nu vor mai fi instiintate cu privire la aceste modificari prin intermediul notificarilor trimise prin posta.

"Spre exemplu, pentru o datorie la bugetul de stat, trebuie sa informam bancile, astfel incat acestea sa ne dea suma. Acum, acest lucru se face doar pe hartie. Adica ANAF pune documentul la Posta, ajunge la banca, care il trimite registraturii, este repartizat la personalul operational care instituie si executa poprirea. Sunt hopuri si sughituri si la noi si la Posta si la banci. E un proces cu multa interventie umana", a declarat Dragos Doros, in cadrul unei conferinte de specialitate.

De asemenea, acesta a explicat ca va fi demarata o aplicatie prin care se vor ierarhiza popririle si se vor executa platile in contextul in care multe dintre situatiile actuale insemna popriri pe toate conturile pentru sume mici.

"Atunci poprirea se face pe toate conturile, la toate cele trei banci. Popririle astea pe hartie la cele trei banci se intampla greu, pe cand banii circula rapid: acum am 100 lei, peste o ora nu mai sunt", a declarat seful ANAF, citat de Adevarul.ro.

Prin acelasi proiect amintit se propune"dezvoltarea metodelor de blocare/deblocare a conturilor bancare in timp real/prin intermediul schimbului de informatii si documente in mediu electronic, intre administratia fiscala si institutiile de credit la care acesti contribuabili au deschise conturi bancare".

S-ar crea astfel mai multe efecte pozitive precum "inlaturarea deficientelor legate de intarzierea ridicarii masurii popririi conturilor bancare in cazul stingerii obligatiilor fiscale, intarzieri care, de cele mai multe ori, afecteaza activitatea contribuabililor".

Nu s-ar mai bloca toate conturile contribuabililor, ci doar suma necesara acoperirii creantei executate,
"evitandu-se astfel in totalitate situatiile de restituire ulterioara a sumelor executate in plus". Bancile ar vira astfel catre institutie doar suma respectiva. Mai mult, deblocarea conturilor ar urma astfel sa se faca la doar 2 ore dupa ce a fost confirmata plata creantei.

In prezent, conturile poprite se deblocheaza abia peste 10 zile. Masura de poprire electronica presupune transmiterea de catre ANAF a adrselor prin care se infiinteaza poprirea la Punctul central din ANAF, care va retransmite electronic adresele catre banci.

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
popriri contpoprireadragos dorosanafpoprirea electronicaconturile poprite


Data aparitiei: 31 Octombrie 2016

Votati articolul "ANAF elimina popririle multiple. Conturile vor fi deblocate in doar 2 ore":
Rating:

Nota: 3.58 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X