O problema majora care pune in continuare afacerile in pericol prin poprirea conturilor si deblocarea lor, dupa caz, abia peste zece zile. Un proiect legislativ propus de Ministerul Finantelor pentru modificarea Codului de procedura fiscala va schimba multe reglementari care tin de modul in care ANAF gestioneaza in prezent blocarea conturilor persoanelor fizice si juridice,
In luna octombrie, presedintele ANAF, Dragos Doros a declarat ca ANAF va introduce in curand poprirea electronica ceea ce inseamna ca bancile nu vor mai fi instiintate cu privire la aceste modificari prin intermediul notificarilor trimise prin posta.
"Spre exemplu, pentru o datorie la bugetul de stat, trebuie sa informam bancile, astfel incat acestea sa ne dea suma. Acum, acest lucru se face doar pe hartie. Adica ANAF pune documentul la Posta, ajunge la banca, care il trimite registraturii, este repartizat la personalul operational care instituie si executa poprirea. Sunt hopuri si sughituri si la noi si la Posta si la banci. E un proces cu multa interventie umana", a declarat Dragos Doros, in cadrul unei conferinte de specialitate.
De asemenea, acesta a explicat ca va fi demarata o aplicatie prin care se vor ierarhiza popririle si se vor executa platile in contextul in care multe dintre situatiile actuale insemna popriri pe toate conturile pentru sume mici.
"Atunci poprirea se face pe toate conturile, la toate cele trei banci. Popririle astea pe hartie la cele trei banci se intampla greu, pe cand banii circula rapid: acum am 100 lei, peste o ora nu mai sunt", a declarat seful ANAF, citat de Adevarul.ro.
Prin acelasi proiect amintit se propune"dezvoltarea metodelor de blocare/deblocare a conturilor bancare in timp real/prin intermediul schimbului de informatii si documente in mediu electronic, intre administratia fiscala si institutiile de credit la care acesti contribuabili au deschise conturi bancare".
S-ar crea astfel mai multe efecte pozitive precum "inlaturarea deficientelor legate de intarzierea ridicarii masurii popririi conturilor bancare in cazul stingerii obligatiilor fiscale, intarzieri care, de cele mai multe ori, afecteaza activitatea contribuabililor".
Nu s-ar mai bloca toate conturile contribuabililor, ci doar suma necesara acoperirii creantei executate,
"evitandu-se astfel in totalitate situatiile de restituire ulterioara a sumelor executate in plus". Bancile ar vira astfel catre institutie doar suma respectiva. Mai mult, deblocarea conturilor ar urma astfel sa se faca la doar 2 ore dupa ce a fost confirmata plata creantei.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
In prezent, conturile poprite se deblocheaza abia peste 10 zile. Masura de poprire electronica presupune transmiterea de catre ANAF a adrselor prin care se infiinteaza poprirea la Punctul central din ANAF, care va retransmite electronic adresele catre banci.