Incepand de anul viitor, se vor aplica de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) noi criterii de selectie pentru clasificarea marilor contribuabili la buget. Directia de Administrare a Marilor Contribuabili va avea in vedere si companii cu nume mari in domeniul IT, cum sunt Google sau Facebook.
Prin noile modificari si schimbari ale criteriilor de selectie, se doreste si o administrare unitara pentru firmele mari, dar si pentru grupurile de societati afiliate. Modificarile au la baza si un raport FMI cu privire la deficientele din cadrul proceselor de administrare a marilor contribuabili.
"Ne-am insusit criticile din raport. Reforma Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, facuta de la 1 ianuarie 2016, trebuie imbunatatita, pentru ca suntem convinsi ca ponderea sumelor colectate de la aceasta poate fi mai ridicata decat acum", a declarat Dragos Doros, presedintele ANAF, pentru Profit.ro.
ATENTIE! O modificare importanta consta in faptul ca un criteriu de selectie va fi chiar CIFRA DE AFACERI!
Odata cu noile modificari, din 2017, in administrarea DGAMC revin companii mari aflate momentan in insolventa, alaturi de companii cunoscute din domeniu (inclusiv Google sau Facebook) care se afla in prezent sub administrarea directiilor judetene sau de sector ale capitalei, aminteste aceeasi sursa.
Masura unei administrari si atentii specializate va duce la eliminarea coruptiei prin "ruperea legaturilor locale" in contextul in care astfel de afaceri mari nu sunt totusi administrate de DGAMC, ci de directii judetene sau de sector.
DE RETINUT!
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
O alta modificare aduce din nou in discutie si in prim-plan specializarea inspectorilor, aspect criticat nu doar de acelasi raport si specialist, ci si de mediul de afaceri care a atras de multe ori atentia asupra unor abuzuri frecvent intalnite in practica, precum si in ce priveste sistemul care influenteaza veniturile inspectorilor in functie de rezultatele acestora in cadrul controalelor demarate.
RECOMANDARI PE ACEEASI TEMA:
Potrivit presedintelui ANAF, citat de aceeasi sursa, exista 15 servicii la mari contribuabili, alocate pe domenii de activitate si distribuite efectiv din mai 2016. In ce priveste noile planuri de viitor, acesta a explicat:
"De la 1 ianuarie 2017, am dori sa angajam la DGAMC nu doar economisti si juristi, ci si tehnicieni in anumite domenii, cum ar fi chimisti, ingineri etc, care sa poata intelege procesele tehnologice, astfel incat deciziile inspectorilor fiscali sa fie luate in cunostinta de cauza, in functie de activitatea economica, dar si de procesul tehnologic. Dealtfel, prin aceste angajari vom pune in practica prevederea din Codul de Procedura Fiscala, potrivit careia se fac constatari tehnico-stiintifice, cum se intampla si in celelalte state membre".
Reorganizarea structurii interne a DGAMC va insemna din 2017 si un management pe componente si o subordonare divizata.