email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Organizarea contabilitatii in partida simpla sau in partida dubla la o institutie de cult. Cum procedam?

ONGcontabilitatea in partida simplacontabilitatea in partida dublaevidenta contabila

In randurile de mai jos, avem o  institutie de cult fara activitate economica care a tinut evidenta contabila in partida dubla. Vom vedea daca este obligata in aceste conditii sa depuna bilant contabil si daca este corecta tinerea evidentei in partida dubla sau pe viitor trebuie revenit la evidenta in partida simpla,

Organizarea si regimul cultelor, in Romania, se supun Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor - republicata -.
 
Potrivit legii mentionate:
"Art. 5
(2) Structurile religioase cu personalitate juridica reglementate de prezenta lege sunt cultele si asociatiile religioase, iar structurile fara personalitate juridica sunt gruparile religioase."
 
Art. 6
(1) Gruparea religioasa este forma de asociere fara personalitate juridica a unor persoane fizice care, fara nicio procedura prealabila si in mod liber, adopta, impartasesc si practica o credinta religioasa.
(2) Asociatia religioasa este persoana juridica de drept privat, constituita in conditiile prezentei legi, formata din persoane fizice care adopta, impartasesc si practica aceeasi credinta religioasa.
 


Art. 8
(1) Cultele recunoscute sunt persoane juridice de utilitate publica. Ele se organizeaza si functioneaza in baza prevederilor constitutionale si ale prezentei legi, in mod autonom, potrivit propriilor statute sau coduri canonice."
 
Structurile religioase organizeaza contabilitatea protrivit reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 1969/2007.

In cadrul acestui ordin, in anexa nr. 1 sunt cuprinse Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, iar in anexa ne. 2 sunt prevazute Reglementarile contabile privind organizarea si conducerea si organizarea contabilitatii in partida simpla de catre persoanele juridice fara scop patrimonial.
 
Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial prevad la punctul 1 alin. (3):

"3) Prezentele reglementari se aplica pentru activitatile fara scop patrimonial, activitatile cu destinatie speciala si activitatile economice desfasurate, potrivit legii, de catre asociatii, fundatii sau alte organizatii de acest fel, partide politice, patronate, organizatii sindicale, culte religioase, precum si pentru altele asemenea infiintate in baza unor legi speciale in scopul desfasurarii de activitati fara scop patrimonial, care au obligatia, potrivit legii, sa conduca contabilitatea in partida dubla si sa intocmeasca situatii financiare anuale."
 
Dar, presupunem ca nu sunteti cult religios, deoarece in Romania sunt recunoscute 18 culte religioase, potrivit Legii nr. 489/20006.
 
Reglementarile contabile privind organizarea si conducerea contabilitatii in partida simpla de catre persoanele juridice fara scop patrimonial prevad:

"1.Categoriile de persoane juridice fara scop patrimonial care pot organiza si conduce contabilitatea in partida simpla, sunt urmatoarele:
a) unitatile de cult;
 
2.Au obligatia de a organiza si conduce contabilitatea in partida simpla persoanele juridice fara scop patrimonial in al caror act normativ de infiintare exista prevederi exprese in acest sens.
 
7.Persoanele juridice fara scop patrimonial care conduc contabilitatea in partida simpla nu intocmesc situatii financiare anuale.
 
8.Pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate, lunar se intocmeste "Situatia soldurilor elementelor de activ si de pasiv" (cod 14-6-30/d), pe baza datelor inscrise si totalizate in fise si jurnale contabile."
 
Asadar, daca nu sunteti cult religios - caz in care ati fi avut obligatia aplicarii reglementarilor contabile in partida dubla (prevazute in anexa nr. 1 la Ordinul 1969/2007), inclusiv intocmirea bilantului de final de an - sau daca nu sunteti persoana juridica de interes public si daca nu sunteti obligat sa conduceti contabilitatea in partida dubla, puteti conduce contabilitatea in partida simpla, fara a intocmi bilant de final de an.

Obligativitatea de a conduce evidenta contabila in partida simpla revine acelor persoane juridice fara scop patrimonial in al caror act normativ de infiintare exista prevederi experese in acest sens.
 
Daca doriti sa tineti contabilitatea in partida dubla, atunci sunteti obligat sa intocmiti si sa depuneti si bilant contabil.
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ONGcontabilitatea in partida simplacontabilitatea in partida dublaevidenta contabila


Data aparitiei: 12 Ianuarie 2017

Votati articolul "Organizarea contabilitatii in partida simpla sau in partida dubla la o institutie de cult. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X