Incepand cu 1 februarie 2017 intra in vigoare o serie de modificari fiscale printre care se regaseste si majorarea salariului minim pe economie la 1.450 lei. Totodata, se aplica si noile cote de impozitare pentru microintreprinderi.
Va recomandam si "Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Clarificari privind cotele de impunere pentru microintreprinderi"
In concret, se modifica regimul de impozitare pentru microintreprinderi si se majoreaza plafonul veniturilor la un total anual de 5000.000 euro. Noile cote de impozitare pentru impozitul pe microintreprindere vor fi de de 3%, pentru cele care nu au salariati si 1% pentru microintreprinderile cu minimum un salariat.
"Practic, societatile ce la data de 31 decembrie au fost platitoare de impozit pe profit si se incadreaza in conditiile de microintreprindere (se permite prin obiectul de activitate, nu au inregistrat venituri din consultanta si management mai mari de 20% in total venituri) vor trece la categoria de microintreprindere. Desigur, exista si o portita pentru cei ce vor sa ramana platitori de impozit pe profit, in sensul ca pot pastra acest tip de impozitare daca societatea inregistreaza un capital social subscris si varsat mai mare de 45.000 de lei", a declarat, pentru Mediafax, consultantul fiscal, Dan Benta.
Pentru cateva zeci de mii de persoane angajate si care obtin venituri de peste 9.400 vor plati mai mult la stat prin eliminarea plafonului privind contributiile sociale si vor castiga mai putin.
In ce priveste veniturile din investii (
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Tot incepand de la 1 februarie 2017 se elimina cele 102 taxe despre care am scris pe larg aici.
Potrivit Ministerului de Interne, cele 22 de taxe nefiscale, care vor fi eliminate de la 1 februarie, erau percepute pentru diferite servicii prestate de catre structurile institutiei