Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor. Ghid pentru 2023

Data aparitiei: 29 Mai 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor. Ghid pentru 2023
raportare contabilamonografia contabilamicrointreprindere

Afacerea dvs. este incadrata ca microintreprindere? Atunci cu siguranta vi se pare o mare provocare sa cunoasteti in detaliu cadrul legislativ, avand in vedere ca multe prevederi sunt greu de interpretat si ca au aparut recent o multime de noutati fiscale. 

Regimul fiscal aplicabil unei microintreprinderi se afla intr-un amplu proces de schimbare din 2015 pana in prezent, astfel ca a devenit destul de greu sa tineti pasul cu toate modificarile. OG nr. 16/2022 este actul normativ care a adus modificari radicale Codului fiscal. Dar nu va faceti probleme! V-am pregatit un ghid de exceptie - Microintreprinderi - masuri fiscale de ultima ora. Acesta explica impecabil, intr-un stil clar si excelent argumentat, ce obligatii aveti, ce aspecte trebuie sa urmariti cu precadere si – foarte important! - va ofera o selectie a celor mai frecvente si controversate spete intalnite in practica.

Desigur, pentru a fi incadrat ca microintreprindere trebuie sa indepliniti anumite conditii, actualizate prin OG nr. 16/2022, cu aplicare de la 1 ianuarie 2023. Si, in plus, trebuie sa stiti ca va veti confrunta cu numeroase situatii interpretabile, unde puteti comite usor erori costisitoare (conform Codului de procedura fiscala, amenzile ajung la 27.000 de lei!). 

Ce este microintreprinderea si ce conditii trebuie sa fie indeplinite?

O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent: 

- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;

- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;

- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

- a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;



- are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor;

De asemenea, OG nr. 16/2022 a introdus prevederi importante privind: categoriile de persoane juridice care nu pot aplica acest sistem de impozitare, regulile pentru iesirea din acest sistem de impozitare in cursul anului ;i ordinea de scadere din impozit a facilitatilor fiscale etc.

Atentie!
Trecerea la sistemul de impozitare ca microintreprindere este optionala! Astfel, chiar daca o firma indeplineste conditiile de mai sus, ea poate opta pentru impozitarea cu 16% a profitului.

Cota de impozitare microintreprinderie

Incepand de la 1 ianuarie 2023, ramane doar cota de impozitare de 1%, insa cu conditia de a avea cel putin un salariat. Asadar, a disparut cota de impunere de 3% pe cifra de afaceri pentru firmele care nu aveau salariati. 

Prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:
a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;

b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. 

Microintreprindere numar de angajati 

Pentru ca o firma sa ramana in anul 2023 platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent (2022) societatea trebuie sa aiba cel putin un salariat cu norma intreaga, altfel trece la impozit pe profit. 

Potrivit prevederilor art. 48 alin. (2) modificate prin OG nr. 16/2022, aplicabile incepand cu 01 ianuarie 2023, persoanele juridice romane, cu exceptia celor de la art. 47 alin. (2), pot opta sa aplice impozitul reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere prevazute la art. 47 alin. (1) si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor prezentului titlu. 

Cititi continuarea AICI.►

Plafon microintreprindere dupa OG 16/2022

Luam cazul unei societati platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor care are la sfarsitul lunii septembrie venituri inregistrate in valoare de 760.000 euro si avansuri facturate pentru vanzarea unor apartamente 640.000 euro. Acestea vor deveni venituri abia la finalizarea vanzarii in anul 2023). 

Potrivit prevederilor art. 54 din Codul fiscal, pentru incadrarea in conditiile privind nivelul veniturilor prevazute la art. 47 alin. (1) lit. c) si art. 52 se vor lua in calcul aceleasi elemente care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53.
Potrivit prevederilor de la art. 53 alin. (1), baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad: veniturile de la lit. a) la lit. n).

La pct. 5 alin. din NM, se precizeaza ca baza impozabila asupra careia se aplica cotele de impozitare prevazute la art. 51 alin. (1) si (2) din Codul fiscal este reprezentata de totalul veniturilor trimestriale care sunt inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a "Conturi de venituri", potrivit reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad categoriile de venituri mentionate la art. 53 alin. (1) si se adauga elementele mentionate la art. 53 alin. (2) din Codul fiscal. 

Cititi continuarea AICI.►

Trecerea optionala la impozitul pe profit. Care sunt conditiile pentru o microintreprindere din 2023

In baza modificarilor aduse art. 48 alin. 1 din Codul fiscal prin OG 16/2022 si care vor intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2023, impozitul pe veniturile microintreprinderilor a capatat caracter optional, in locul caracterului obligatoriu care se mentine pana la 31 decembrie 2022.

Potrivit art. 48 alin. 2 1 din Codul fiscal, introdus prin art. I pct. 10 din OG 16/2022 microintreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit in cursul anului fiscal, optiunea putand fi exercitata incepand cu anul fiscal urmator, cu exceptiile prevazute la art. 52, care reglementeaza situatiile in care microintreprinderile devin platitoare de impozit pe profit in cursul anului (venituri mai mari de 500.000 euro, ponderea veniturilor din consultanta si/sau management mai mare de 80%, lipsa cel putin un salariat). Optiunea se comunica organelor fiscale teritoriale competente potrivit Codului de procedura fiscala.

In cazul prezent, chiar daca la 31 decembrie 2022 societatea indeplineste in continuare conditiile pentru a ramane platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, ea poate opta pentru a deveni platitoare de impozit pe profit incepand cu anul 2023. Optiunea se va exercita prin depunerea declaratiei de mentiuni 010 (sau declaratia 700), al carei formular probabil va fi modificat pentru a reflecta modificarile legislative intervenite.

Cititi continuarea AICI ►

Contract de mandat. Conditia pentru microintreprindere

Incepand din ianuarie 2023, societatile care nu au cel putin 1 salariat cu norma intreaga nu mai pot fi microintreprinderi. Contractul de mandat (administrator) va putea fi asimilat ca si salariat cu CIM daca valoarea acestuia este cel putin echivalentul unui salariu minim sau va fi obligatoriu sa un salariat cu CIM? 

Conditia referitoare la existenta unui salariat pentru ca societatea sa fie platitoare de impozit este considerata indeplinita si daca exista incheiat contract de administrare sau mandat daca remuneratia este cel putin la nivelul salariului minim brut pe tara.

Cititi continuarea AICI. ►






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X