Fondul NN a trimis recent clientilor un mesaj prin care ii avertizeaza ca in ultima vreme au fost luate in discutie fondurile private de pensii pentru a fi nationalizate. Astfel, exista riscul ca sume depozitate in sistemul privat sa fie blocate de stat, chiar daca cetatenii au dreptul la banii platiti din propriile castiguri. Iata mesajul transmis de NN:
"In ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influentate de decizii politice precum inghetarea valorii procentului din venitul brut aferent contributiei la fondul de pensii, blocarea partiala sau integrala a virarii acestei contributii sau nationalizarea sumelor acumulate pana acum in conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important sa urmaresti permanent ce se intampla cu pensia ta si sa te implici activ in demersurile de economisire suplimentara pentru un trai decent la batranete. Speram ca aceste detalii sa contribuie la o mai buna informare despre pensia ta viitoare. in eventualitatea unor masuri care ar afecta pensia administrata privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apara dreptul tau la proprietate asupra acestor bani. De asemenea, prin canalele pe care le avem la dispozitie (site, mass-media, e-mail), te vom tine la curent cu informatiile ce pot avea impact asupra viitoarei tale pensii."
Discutia ar fi fost initiata de prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu, dar negata de ministrul de finante, Viorel Stefan, care a declarat, potrivit Digi24.ro:
"Aberatie mai mare ca aceasta nu am auzit. Dimpotriva, ºi eu am transmis mesaje in acest sens, fondul public de pensii, Pilonul I, este intr-un proces de consolidare. Deci, sarcina de transfer dinspre bugetul de stat catre pilonul public de pensii este una in scadere. Deci, este un semnal foarte bun, evolutiile sunt foarte bune, deci nu exista absolut nicio ratiune ca sa vorbim despre nationalizarea Pilonului II", a declarat ministrul, la inceputul lunii.
In paralel, anunta aceeasi sursa, intr-un comunicat de presa datat 1 aprilie, prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu vorbea despre "un asasinat financiar" si despre scenariul nationalizarii Pilonului II de pensii.
"Denunt un asasinat financiar cu autor... cunoscut! in culisele Guvernului Grindeanu-Dragnea se discuta din ce in ce mai apasat de nationalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar. Consecintele pentru milioane de romani ar fi dramatice", arata Predoiu, invocand si unele simulari facute de analisti privati.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 - REDUCERE 40
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Conform aceleiasi surse, fondurile de pensii private obligatorii aveau active in valoare de aproximativ 33,176 miliarde de lei, la 28 februarie 2017, in crestere cu 30,92% fata de nivelul de la 29 februarie 2016, potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,856 milioane de participanti in februarie 2017. in prezent, Pilonul II este obligatoriu pentru angajatii in varsta de pana la 35 de ani si optional pentru cei in varsta de pana in 45 de ani.
Â