Prin OUG 48 publicata in Monitorul Oficial nr. 506 din 30 iunie 2017 au fost aduse modificari Ordonantei de urgenta nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu. Ordonanta a intrat in vigoare de la 01 iulie 2017. Modificarile vizeaza contributia datorata de unitatile administrativ-teritoriale sau, dupa caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, in cazul neindeplinirii obiectivului anual de reducere cu 15% a cantitatilor de deseuri municipale eliminate prin depozitare si taxele incasate de la proprietarii sau, dupa caz, administratorii de depozite pentru deseurile inerte si nepericuloase incredintate de catre terti in vederea eliminarii finale prin depozitare.
Astfel, contributia datorata de unitatile administrativ-teritoriale sau, dupa caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, in cazul neindeplinirii obiectivului anual de reducere a cantitatilor de deseuri municipale eliminate prin depozitare, este redusa de la de 100 lei/tona la 50 lei/tona. Contributia de 50 lei/tona se datoreaza de catre unitatile administrativ-teritoriale sau, dupa caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor in cazul neindeplinirii obiectivului anual de reducere cu procentul prevazut in anexa 6 la ordonanta 196/2005 a cantitatilor de deseuri eliminate prin depozitare din deseurile municipale colectate prin operatorii serviciului public de salubrizare, plata facandu-se pentru diferenta cantitatea corespunzatoare obiectivului anual de diminuare si cantitatea efectiv incredintata pentru reciclare.Obiectivele anuale de reducere a cantitatilor de deseuri municipale eliminate prin depozitare sunt:
- 25% pentru anul 2017;
- 35% pentru anul 2018;
- 45% incepand cu anul 2019.
Obiectivul de 25% se aplica pentru intreg anul 2017.
Unitati administrativ-teritoriale, definite potrivit prevederilor art. 1 alin. (2) lit. i) din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare sunt: comune, orase si judete. In conditiile legii, unele orase pot fi declarate municipii.
In ceea ce priveste taxele incasate de la proprietarii sau, dupa caz, administratorii de depozite pentru deseurile inerte si nepericuloase incredintate de catre terti in vederea eliminarii finale prin depozitare, incepand cu data de 1 ianuarie 2017, proprietarii sau, dupa caz, administratorii de depozite au obligatia de a declara si de a plati la Fondul pentru mediu taxa pentru deseurile inerte si deseurile nepericuloase incredintate de catre terti in vederea eliminarii finale prin depozitare in spatii autorizate in acest scop, in valoare de 80 lei/tona in anul 2017 respectiv 120 lei/tona incepand cu anul 2018. Obligatia platii revine urmatorilor proprietari sau, dupa caz, administratori de depozite:
a) care detin sau administreaza depozite autorizate de deseuri inerte, pentru deseurile inerte incredintate de catre terti in vederea eliminarii finale prin depozitare;
b) care detin sau administreaza depozite autorizate de deseuri nepericuloase, pentru deseurile municipale incredintate de catre terti in vederea eliminarii finale prin depozitare;
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
c) care detin sau administreaza depozite autorizate de deseuri nepericuloase, pentru deseurile nepericuloase de orice alta origine, eliminate final prin depozitare, care satisfac criteriile de acceptare la depozitul de deseuri nepericuloase.
Incepand cu 01 iulie 2017, prin OUG 48/2017 aceste taxe se suspenda pana la 01 ianuarie 2019. Astfel, taxa de 80 lei/tona se va aplica pentru anul 2019 iar incepand cu anul 2020 taxa va fi de 120 lei/tona.