Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Sinteza Contabilul.ro: PDF generare bilant, amenzi legea contabilitatii, termen CASS, fara stampila pentru PFA

Data aparitiei: 07 Iulie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
pdf generare bilantstampila firmestampila pfaraportare contabilanoutati contabile 2017
Am revenit cu o noua sinteza a unora dintre cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil: a aparut PDF-ul inteligent pentru generare bilant 30 iunie 2017, am inclus o analiza privind stabilirea personalului imputernicit sa constate contraventiile si sa aplice amenzile din Legea contabilitatii, am prezentat detaliile cu privire la 25 iulie 2017: termen pentru plata primei transe din impozitul pe venit si din CASS pentru veniturile realizate din inchirierea camerelor in scop turistic si am detaliat conditiile in care firmele si PFA-urile scapa de stampila de la 30 iulie.

A aparut PDF-ul inteligent pentru generare bilant 30 iunie 2017
 
ANAF a actualizat S1027 - S1050 - Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2017 a operatorilor economici (microentitati, entitati mici, respectiv mijlocii si mari, precum si entitati de interes public) aprobat prin OMFP nr. 895/2017, se aplica persoanelor carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014 cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei. 
 
 
Potrivit pct. 16 din anexa la OMFP nr. 895/ 2017, entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pâna la 30 iunie 2017, cele care in tot semestrul I al anului 2017 s-au aflat in inactivitate temporara, cele infiintate in cursul anului 2017, precum si persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii, nu intocmesc raportari contabile la 30 iunie 2017. - publicat in data de 04.07.2017
 
 
 
OMFP 840/2017: Stabilirea personalului imputernicit sa constate contraventiile si sa aplice amenzile din Legea contabilitatii
 
Regasiti mai jos ordinul nr. 840/2017 privind stabilirea personalului imputernicit sa constate contraventiile si sa aplice amenzile prevazute de Legea contabilitatii nr. 82/1991.
 
Avand in vedere prevederile art. 42 alin. (4) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul dispozitiilor art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:
 
Art. 1. - Constatarea contraventiei prevazute la art. 41 pct. 2 lit. f) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si aplicarea amenzii stabilite de art. 42 alin. (1) din acelasi act normativ se fac de persoanele cu atributii de inspectie fiscala si de persoanele din cadrul aparatului de inspectie economico-financiara, asa cum este definit de art. 3 alin. (1) din Normele metodologice privind infiintarea, organizarea si functionarea inspectiei economico-financiare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 101/2012, precum si de personalul altor directii din cadrul Ministerului Finantelor Publice.
 
 
 
 
25 iulie 2017: termen pentru plata primei transe din impozitul pe venit si din CASS pentru veniturile realizate din inchirierea camerelor in scop turistic
 
Autoritatile fiscale reamintesc contribuabililor - persoane fizice ca, pana la data de 25 iulie 2017, au obligatia sa efectueze plata reprezentand prima rata de 50% din impozitul pe veniturile din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, pentru anul 2017, precum si din contributia de asigurari sociale de sanatate.
 
Definirea veniturilor
 
Potrivit prevederilor art. 83 alin. (3) din Legea nr.227/2015, privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt considerate venituri din cedarea folosintei bunurilor si veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv.
 
Cota si baza de impunere
 
Contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, datoreaza un impozit pe venitul stabilit ca norma anuala de venit. Impozitul este final si se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra normei anuale de venit.
 
 

Firmele si PFA-urile scapa de stampila de la 30 iulie! In ce conditii nu se mai foloseste?
 
Incepand cu 30 iulie 2017, firmele si PFA-urile scapa de obligatia de a folosi stampila pentru anumite tipuri de contracte. 
 
Reglementarea e adusa de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2017, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 507 din 30 iunie 2017, urmand sa se aplice incepand cu data de 30 iulie 2017. 
 
Potrivit noilor prevederi, "persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum si entitatile fara personalitate juridica nu au obligatia de a aplica stampila pe declaratii, cereri, contracte sau orice alte documente sau inscrisuri depuse la institutiile sau autoritatile publice ori emise sau incheiate in relatia cu institutiile sau autoritatile publice".
 
Se modifica astfel reglementarile mai vechi aduse initial de Ordonanta Guvernului nr. 17/2015 in care nu erau clarificate tipurile de documente pentru care nu va mai fi necesara stampila in ce priveste achizitiile publice. 
 
Asadar, de la 30 iulie 2017, nu va mai fi obligatorie folosirea stampilei de catre firme si PFA-urile pe contractele incheiate, depuse sau emise in relatia cu institutiile statului. 

Continuarea aici. 
 
 





Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X