Recuperarea datoriilor fiscale de la persoanele fizice care desfasoara profesii libere, precum si de la alti contribuabili, a fost recent modificata de Guvern prin publicarea Ordonantei 30/2017 privind modificarea si completarea Codului de procedura fiscala.
Odata cu OG 30/2017 astfel, se introduce un nou alin. (3) la art. 23 in Codul de procedura fiscala, dupa cum urmeaza:
"Persoana fizica care desfasoara o profesie libera raspunde pentru obligatiile fiscale datorate ca urmare a exercitarii profesiei cu bunurile din patrimoniul de afectatiune. Daca acestea nu sunt suficiente pentru recuperarea creantelor fiscale, pot fi urmarite si celelalte bunuri ale debitorului. Dispozitiile art. 31, 32 si ale at. 2.324 alin.3 din Codul civil sunt aplicabile".
Patrimoniul de afectatiune cuprinde partea din patrimoniul persoanei cu care isi deruleaza activitatea, subliniaza StartUpcafe.ro, amintind totodata ca “Alte modificari vizeaza identificarea bunurilor imobile ale contribuabililor si valorificarea bunurilor sechestrate:
Notarii publici si executorii judecatoresti NU vor mai putea refuza sa furnizeze ANAF-ului informatii. Conform art. 67 din Cod, pot refuza mai departe sa furnizeze informatii cu privire la datele de care au luat cunostinta in exercitarea activitatii lor preotii, avocatii, consultantii fiscali, auditorii, expertii contabili, medicii si psihoterapeutii. Aceste persoane nu pot refuza furnizarea informatiilor cu privire la indeplinirea obligatiilor prevazute de legislatia fiscala in sarcina lor."
Astfel, explica aceeasi sursa, dupa inscrierea in cartea funciara a actului autentic notarial, a hotararii judecatoresti sau, dupa caz, a actului de adjudecare prin care se transfera dreptul de proprietate asupra unui bun imobil, Biroul de cadastru si publicitate imobiliara comunica organului fiscal de la locul sitarii bunului imobil o copie a inchieierii de intabulare la care se ataseaza si copia actului de instrainare a bunului imobil.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Conform sursei citate, noile adaugiri include ca modalitate de valorificare a bunurilor sechestrate si "vanzarea la licitatie, inclusiv prin mijloace electronice".