Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Top 7 modificari in Codul de procedura fiscala aduse de OG nr. 30/2017

Data actualizarii: 07 Septembrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
codul de procedura fiscalaog 30/2017sedii secundareinspectie fiscala

OG  nr. 30/2017 a fost recent publicat in Monitorul Oficial, aducand nenumarate modificari in ce priveste Codul de procedura fiscala. Unele dintre aceste modificari au intrat deja in vigoare, in vreme ce alte schimbari importante urmeaza sa se aplice de la 1 ianuarie 2018. 

Unele dintre aceste modificari vizeaza administrarea creantelor fiscale desfasurate de institutii publice, raspunderea pentru plata obligatiilor fiscale de catre persoanele care desfasoara profesii libere, comunicarea actului administrativ-fiscal, declararea sediilor secundare la organul fiscal, efectuarea inspectiei fiscale, verificarea persoanelor fizice, corelarea penalitatilor de intarziere si de nedeclarare si noi sanctiuni si contraventii, atrage atentia recent consultantul fiscal Adrian Benta pentru HotNews.ro

1. In ce priveste persoanele care desfasoara profesii libere, acestea raspund cu bunurile din patrimoniul de afectatiune pentru plata obligatiilor fiscale. "Daca patrimoniul de afectatiune este insuficient pentru acoperirea obligatiilor, in acest caz persoana ce desfasoara profesia libera raspunde cu bunuri din patrimoniul personal", a explicat Adrian Benta. 

2. In ce priveste comunicarea actului fiscal, organele fiscale pot comunica actul administrativ-fiscal direct la domiciliul contribuabilului, transmiterea efectuandu-se prin reprezentanti imputerniciti. 
in cazul in care contribuabilul nu se afla la domiciliu sau refuza primirea actului administrativ-fiscal, organele fiscale vor comunica actul administrativ fiscal prin afisarea la domiciliu a unei notificari.

3. O alta modificare face referire la contribuabilii care infiinteaza sedii secundare sau desfiinteaza sedii secundare. Aceeasi sursa explica faptul ca au obligatia sa depuna declaratiile de inregistrare fiscala a acestora in termen de 30 zile de la infiintare/desfiintare, cu precizarea ca termenul anterior era de 15 zile.

4. “Se clarifica mai multe situatii identificate in practica privind inspectarea averilor nedeclarate de persoanele fizice. Sunt supuse inspectiei, dupa stabilirea persoanelor ce reprezinta risc fiscal acele persoane fizice pentru care se constata o diferenta nedeclarata de venituri mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 lei. Durata maxima a verificarii efectuate asupra unei persoane fizice este de maxim 365 zile de la data comunicarii avizului de incepere a inspectiei", a adaugat consultantul fiscal Adrian Benta.

Nota! Conform noului Cod de procedura fiscala, nu se datoreaza penalitati de intarziere pentru acele creante fiscale pentru care se datoreaza penalitatea de nedeclarare.

5. In ce priveste sechestrarea bunurilor si executarea silita, se mentioneaza ca “se suspenda executarea silita si pentru perioada in care un contribuabil notifica autoritatea fiscala de intentia de a depune o garantie de buna executie". 

6. De asemenea, se modifica procedurile actuale privind asistenta fiscala reciproca dintre statele membre. 

7. Totodata, sunt incluse doua noi contraventii, citate conform sursei amintite mai sus:

"-    daca un contribuabil solicita suspendarea executarii silite motivand depunerea unei garantii bancare/scrisori de asigurare si nu reuseste aceasta depunere in termenul de 40 zile reglementat, va fi sanctionat contraventional. Sanctiunea este amenda de la 2.500 la 5.000 lei pentru contribuabilii mari si mijlocii si de la 500 lei la 1.000 lei pentru contribuabilii mici si persoane fizice;

-    cetatenii romani ce intentioneaza sa se deplaseze in strainatate pentru o perioada mai mare de 183 zile au obligatia sa anunte organul fiscal cu minim 30 zile anterior plecarii. Scopul este stabilirea rezidentei fiscale, iar procedura se realizeaza prin depunerea la ANAF a chestionarului de stabilire a rezidentei fiscale. In cazul in care aceste persoane nu depun chestionarul de stabilire a rezidentei fiscale, vor fi amendati contraventional cu amenda de la 50 lei la 100 lei. Aceeasi contraventie se aplica si persoanelor straine ce intentioneaza sa ramana pe teritoriul Romaniei mai mult de 183 zile fara sa depuna chestionarul de stabilire a rezidentei fiscale."






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X