Consiliul National pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a demarat o campanie publica impotriva obligativitatii ca, de la 1 ianuarie 2018, toate firmele sa plateasca TVA intr-un cont separat, solicitand ca masura sa se aplice voluntar sau doar celor care fac afaceri cu statul.
"Am demarat o petitie online, care are deja peste 1.000 de semnatari in trei zile, in conditiile in care nu am facut public pana acum acest lucru. Semnarea acestei petitii este o asumare serioasa, care se face in doi pasi, respectiv o prima inregistrare, dupa care primesti un mail si trebuie sa confirmi, deci cred ca intreprinzatorii care au semnat si-au asumat acest lucru, nu este ceva de suprafata", a declarat Florin Jianu, presedintele CNIPMMR, intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres.
De asemenea, acesta a anuntat ca a fost intocmit si un afis pe care intreprinzatorii il pot afisa in magazine, vitrine, fabrici sau oriunde considera util:
"Totodata, am realizat un afis pe care intreprinzatorii sa il afiseze in loc vizibil in propriile magazine, vitrine, fabrici sau oriunde considera util, pentru ca si alti antreprenori sa vada acest lucru. Vrem ca mesajul sa fie vizibil, asumat, sa se vada faptul ca antreprenorii din aceasta tara se supun unei obligativitati care poate duce la blocajul economiei in ansamblul sau".
Mai mult, a precizat Jianu, citat de Agerpres, reprezentatii Consiliului pentru IMM-uri vor fi prezenti marti in Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor, la invitatia presedintelui comisiei, unde se va discuta ordonanta prin care a fost introdusa aceasta masura.
"Punctul nostru de vedere este ca Split TVA sa se aplice in mod voluntar, cine vrea, sau o alta varianta este de aplicare doar in relatia cu statul, in niciun caz sa nu fie obligatoriu acest lucru in relatia intreprinzator-intreprinzator, intrucat va bloca economia", a explicat Jianu, conform aceleiasi surse.
Totodata, Ovidiu Nicolescu, presedinte onorific al CNIPMMR, a adaugat ca statul oricum nu are capacitatea administrativa sa gestioneze acest lucru, neavand o infrastructura fiscala adecvata.
Conform reprezentantilor CNIPMMR, Romania ar fi prima tara din Uniunea European unde s-ar introduce o astfel de obligatie.
Un sondaj realizat de CNIPMMR dat publicitatii la inceputul lunii septembrie arata ca 97,5% dintre respondenti nu sustin plata defalcata a TVA si tot o pondere de 97,5% considera ca aceasta modificare va avea efecte negative asupra activitatii firmei lor.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri in perioada 8 - 28 august au raspuns un numar de 818 firme, din care 54,1% sunt microintreprinderi, 19,7% intreprinderi mici, 18,4% intreprinderi mijlocii, 5,9% intreprinderi mari si 1,9% alte forme juridice.
La intrebarea "Ce efecte pozitive asupra activitatii dvs. considerati sa vor fi generate de plata defalcata a TVA?", 98,5% dintre respondenti au aratat faptul ca nu exista niciun efect pozitiv.