Despre Split TVA se poate scrie deja o enciclopedie si inca una de succes. De la istoric si pana la nenumaratele modificari anuntate, epopeea mecanismului de TVA defalcat continua. Ordine care azi deja ar trebui sa nu mai fie in vigoare, norme nepublicate inca, anunturi care ne pun pe ganduri (si pe jar!) - cam asa arata, pana la acest moment, saga care a transformat firmele din Romania in supraveghetorii constanti ai sistemului fiscal autohton, cu predictibilitate zero.
Nu uitati ca de la 1 octombrie 2017 se poate opta deja pentru sistemul split TVA sau plata defalcata a TVA!
La Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, organizata recent de Rentrop & Straton, s-a explicat functionarea mecanismului de split TVA pentru firmele care aplica optional de la 1 octombrie 2017 sau de la 1 ianuarie 2018. Nu uitati ca Turneul National al acestor conferinte Totul despre Split TVA se desfasoara inca! Evenimente de informare vor avea loc in Constanta, Timisoara, Iasi si Cluj! Puteti afla detalii AICI!
La inceputul acestei saptamani in curs, ANAF a publicat Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA!
Sa vedem insa cum a aratat saptamana din punct de vedere al noutatilor despre Split TVA!
Cartea Verde a Contabilitatii
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Split TVA va fi obligatoriu doar pentru companiile de stat si firmele in relatii contractuale cu statul
Conform unui amendament depus recent, incepand din 2018 plata defalcata a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat si firmele aflate in relatii contractuale cu statul.
Amendamentul precizeaza ca pentru celelalte firme sistemul fiind optional din 2018 si obligatoriu doar din 2019.
Sistemul va fi obligatoriu doar daca mecanismul se va dovedi functional, conform declaratiilor facute de senatorii din comisia de buget-finante, prin aprobarea unui amendament depus in acest sens, citat de Profit.ro.
Propunerea va fi prezentata in aceasta forma plenului senatului, pentru a fi votata.
Astfel, conform modificarilor de ultima ora, sistemul Split TVA va fi obligatoriu doar pentru urmatoarele categorii:
Un foarte bun articol explica de ce, oficial, split TVA se aplica inca si de ce firmele trebuie sa fie in continuare informate:
Nu uitati: Split TVA se aplica incepand de luni! Legea este (inca) in vigoare
Atentie: Split TVA se aplica incepand cu 1 octombrie (pentru cine a aplicat sau aplica in mod optional). Legea este inca in vigoare si isi produce efectele pana la abrogarea sau modificarea ei. Ordonanta Guvernului numarul 23/2017, publicata in Monitorul Oficial, inca nu a fost nici abrogata si nici modificata, chiar daca in Comisia Senatului s-au propus o serie de amendamente.
Asadar, pana cand nu se schimba ceva in mod oficial, ea ramane valabila. Ceea ce inseamna ca firmele care au optat sau opteaza pentru aplicarea Split TVA de la 1 octombrie vor aplica aceasta lege.
Se aplica in continuare Split TVA?
Legea este inca in vigoare, asa ca raspunsul la aceasta intrebare este DA!
Va modifica Guvernul actuala forma a legii?
Greu de spus. Desi Comisia de Buget Finante a propus o serie de amendamente (aplicarea Split TVA doar de catre companiile de stat si firmele care au relatii contractuale cu statul), Liviu Dragnea, seful PSD a anuntat deja ca nu este acord cu aceste amendamente. In plus, pentru ca modificarile propuse de Comisie sa intre in vigoare trebuie sa fie votate de Senat si mai apoi de Camera Deputatilor. In consecinta, va mai dura ceva vreme pana cand stim sigur ce se intampla cu aceste propuneri.
Cum se va aplica Split TVA?
La cateva zile dupa anuntarea amendamentelor, iata ce declara liderul PSD:
Dragnea, despre split TVA doar pentru firmele de stat: "E mai rea decat TVA split general"
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca decizia Comisiei de Buget a Senatului, conform careia plata defalcata a TVA sa fie obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat si firmele aflate in relatii contractuale cu statul, este "mai rea" decat introducerea masurii pentru toate companiile.
Desi comisia este condusa de PSD-istul Eugen Teodorovici, Liviu Dragnea este nemultumit de decizie si declara ca membrii acesteia "s-au inspirat din Italia si nu isi dau seama care sunt efectele unei astfel de masuri", sustine el.
Acesta afirma ca masura este "mai rea decat TVA split general" si adauga ironic ca "pe domnul Teodorovici probabil ca il tulbura functia foarte mult".
Nu in ultimul rand, regasiti si un articol de opinie publicat integral pe www.portalcontabilitate.ro:
OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA. Intre A FI sau a NU FI
Potrivit art. 12 alin. (1) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative - republicata cu modificarile si completarile ulterioare legile si ordonantele emise de Guvern in baza unei legi speciale de abilitare intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sau la o data ulterioara prevazuta in textul lor.
Astfel, in baza acestui paragraf legal, prevederile mecanismului platii defalcate a TVA, aprobat prin OG nr. 23/2017, este in vigoare, fiind publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si incepe sa-si produca efecte incepand cu data de 01 octombrie 2017 in mod optional si cu data de 01 ianuarie 2018 in mod obligatoriu.
La ora actuala, desi Comisia de buget din Senat a aprobat o modificare a aplicarii mecanismului platii defalcate a TVA, in sensul aplicarii obligatorii incepand de la data de 01 ianuarie 2018 doar pe relatia privat stat, in relatiile dintre firmele private urmand a fi optional, pentru a deveni operabila si opozabila, aceasta masura trebuie sa urmeze urmatorul curs stabilit de Constitutia Romaniei:
- adoptarea sa in Parlamentul Romaniei prin votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera;
- promulgarea de catre Presedintele Romaniei, in termen de cel mult 20 de zile de la primire;
- este posibil ca, inainte de promulgare, Presedintele sa ceara Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii;
- daca Presedintele a cerut reexaminarea legii ori daca s-a cerut verificarea constitutionalitatii ei, promulgarea legii se face in cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate dupa reexaminare sau de la primirea deciziei Curtii Constitutionale, prin care i s-a confirmat constitutionalitatea.;
- dupa promulgarea legii de catre Presedintele Romaniei, publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, impreuna cu actul prin care a fost promulgata.
Asadar, modificarea prevederilor actuale ale OG nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA este de durata,deoarece trebuie sa parcurga circuitul legal al aprobarii ambelor camere parlamentare si promulgarii de catre Presedintele Romaniei, chiar si asa fiind pusa sub semnul intrebarii.
Cititi mai multe aici!
Va multumim si va asteptam si pe pagina noastra de Facebook, precum si in Grupul Contabililor din Romania!