email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se stabileste corect deducerea TVA pentru materiale aprovizionate anterior autorizatiei de construire?

deducere TVAautorizatia de constructiedreptul de deducere

In analiza de mai jos, avem ca subiect o societate comerciala platitoare de TVA care intentioneaza sa inceapa construirea unei hale de productie. La inceperea lucrarilor societatea detine certificatul de urbanism si demararea procedurilor pentru obtinerea autorizatiei de construire. Vom vedea daca exista riscul ca TVA-ul aferent achizitiilor din perioada cuprinsa intre certificatul de urbanism si autorizatia de construire sa fie considerat nedeductibil fiscal.

Iata raspunsul specialistului:

Suma TVA aferenta achizitiiilor de materiale si lucrari, inclusiv pentru avansuri  poate fi dedusa chiar anterior obtinerii autorizatiei de construire a halei de productie. 
        
Practic, existenta autorizatiei de construire nu este o cerinta, dar nicio conditie pentru exercitarea dreptului de deducere a sumei TVA deductibile aferente achizitiilor de bunuri si servicii.
 
Astfel, dreptul de deducere poate fi exercitat,  indiferent de faptul ca obiectivul de investitie se realizeaza in regie proprie sau prin executarea  lucrarilor de construire de catre terti, precedate de plata unor avansuri.
 
In ceea ce priveste TVA, suma deductibila poate fi dedusa prin respectarea conditiei ca  fiecare factura  sa fie emisa  pe numele firmei care urmeaza sa isi desfasoara activitatea in spatiul respectiv, sub rezerva respectarii cerintelor si conditiilor de la art.  297 "Sfera de aplicare a dreptului de deducere" si art.  299 "Conditii de exercitare a dreptului de deducere".

Astfel, societatea poate sa exercite dreptul de deducere daca desfasoara operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile, conform cerintei de la art. 297 alin. (4) de la lit. a) la lit.  e)

" (4) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:


a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Uniunii Europene sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Uniunii Europene, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
    e) operatiunile prevazute la art. 270 alin. (7) si la art. 271 alin. (6), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv. "
 
Referitor la  conditiile de la art. 299 alin.     (1) lit. a)   pentru exercitarea dreptului de  deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa fie in posesia unei facturi si sa faca dovada platii daca furnizorul/prestatorul este inscris in sistemul TVA la incasare:

    "a) pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii de la persoane impozabile in perioada in care aplica sistemul TVA la incasare; "
 
 In concluzie, societatii nu ii poate fi afectat drept de deducere doar pentru faptul ca, la un moment dat, nu este in posesia autorizatiei de construire. In acest sens, am in vedere si prevederile pct.  67 alin.  (1) din normele de aplicare ale art. 297  prin care se reglementeaza ca dreptul de deducere  se exercita imediat "Dreptul persoanelor impozabile de a deduce taxa achitata sau datorata pentru bunurile/serviciile achizitionate destinate utilizarii in scopul operatiunilor prevazute la art. 297 alin. (4) din Codul fiscal constituie un principiu fundamental al sistemului de TVA. Dreptul de deducere prevazut la art. 297 din Codul fiscal face parte integranta din mecanismul TVA si, in principiu, nu poate fi limitat. Acest drept se exercita imediat pentru totalitatea taxei aplicate operatiunilor efectuate in amonte.

Pentru a beneficia de dreptul de deducere trebuie indeplinite in primul rand conditiile de fond, astfel cum rezulta din jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, respectiv pe de o parte, cel interesat sa fie o persoana impozabila in sensul titlului VII din Codul fiscal si, pe de alta parte, bunurile sau serviciile invocate pentru a justifica acest drept sa fie utilizate in aval de persoana impozabila in scopul operatiunilor prevazute la art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, iar in amonte, aceste bunuri sau servicii sa fie furnizate de o alta persoana impozabila. "


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil
 
 

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deducere TVAautorizatia de constructiedreptul de deducere


Data aparitiei: 23 Octombrie 2017

Votati articolul "Cum se stabileste corect deducerea TVA pentru materiale aprovizionate anterior autorizatiei de construire?":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X