In analiza de mai jos, avem ca subiect o societate comerciala platitoare de TVA care intentioneaza sa inceapa construirea unei hale de productie. La inceperea lucrarilor societatea detine certificatul de urbanism si demararea procedurilor pentru obtinerea autorizatiei de construire. Vom vedea daca exista riscul ca TVA-ul aferent achizitiilor din perioada cuprinsa intre certificatul de urbanism si autorizatia de construire sa fie considerat nedeductibil fiscal.
Iata raspunsul specialistului:
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Suma TVA aferenta achizitiiilor de materiale si lucrari, inclusiv pentru avansuri poate fi dedusa chiar anterior obtinerii autorizatiei de construire a halei de productie.
Practic, existenta autorizatiei de construire nu este o cerinta, dar nicio conditie pentru exercitarea dreptului de deducere a sumei TVA deductibile aferente achizitiilor de bunuri si servicii.
Astfel, dreptul de deducere poate fi exercitat, indiferent de faptul ca obiectivul de investitie se realizeaza in regie proprie sau prin executarea lucrarilor de construire de catre terti, precedate de plata unor avansuri.
In ceea ce priveste TVA, suma deductibila poate fi dedusa prin respectarea conditiei ca fiecare factura sa fie emisa pe numele firmei care urmeaza sa isi desfasoara activitatea in spatiul respectiv, sub rezerva respectarii cerintelor si conditiilor de la art. 297 "Sfera de aplicare a dreptului de deducere" si art. 299 "Conditii de exercitare a dreptului de deducere".
Astfel, societatea poate sa exercite dreptul de deducere daca desfasoara operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile, conform cerintei de la art. 297 alin. (4) de la lit. a) la lit. e)
" (4) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
Cartea Verde a Contabilitatii
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Uniunii Europene sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Uniunii Europene, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 270 alin. (7) si la art. 271 alin. (6), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv. "
Referitor la conditiile de la art. 299 alin. (1) lit. a) pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa fie in posesia unei facturi si sa faca dovada platii daca furnizorul/prestatorul este inscris in sistemul TVA la incasare:
"a) pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii de la persoane impozabile in perioada in care aplica sistemul TVA la incasare; "
In concluzie, societatii nu ii poate fi afectat drept de deducere doar pentru faptul ca, la un moment dat, nu este in posesia autorizatiei de construire. In acest sens, am in vedere si prevederile pct. 67 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 297 prin care se reglementeaza ca dreptul de deducere se exercita imediat "Dreptul persoanelor impozabile de a deduce taxa achitata sau datorata pentru bunurile/serviciile achizitionate destinate utilizarii in scopul operatiunilor prevazute la art. 297 alin. (4) din Codul fiscal constituie un principiu fundamental al sistemului de TVA. Dreptul de deducere prevazut la art. 297 din Codul fiscal face parte integranta din mecanismul TVA si, in principiu, nu poate fi limitat. Acest drept se exercita imediat pentru totalitatea taxei aplicate operatiunilor efectuate in amonte.
Pentru a beneficia de dreptul de deducere trebuie indeplinite in primul rand conditiile de fond, astfel cum rezulta din jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, respectiv pe de o parte, cel interesat sa fie o persoana impozabila in sensul titlului VII din Codul fiscal si, pe de alta parte, bunurile sau serviciile invocate pentru a justifica acest drept sa fie utilizate in aval de persoana impozabila in scopul operatiunilor prevazute la art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, iar in amonte, aceste bunuri sau servicii sa fie furnizate de o alta persoana impozabila. "
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil