In cazul detaliat mai jos, subiectul analizei il reprezinta cateva societati din SUA care trimit diverse bunuri (laptopuri, cani, ciocolata, pliante, panouri publicitare etc.) catre o societate din Romania. Pentru cea mai mare parte a bunurilor nu se doreste plata contravalorii acestora, avand in vedere ca exista situatii in care societatile din SUA platesct totate taxele in vama. Intrebarea este ce implica tratamentul contabil si fiscal si ce documente se intocmesc pentru aceste importuri avand in vedere urmatoarele situatii:
- bunurile sunt importate si nu se doreste plata contravalorii acestor bunuri, TVA si taxele vamale fiind platite de societatea din SUA
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
- bunurile sunt importate si nu se doreste plata contravalorii acestor bunuri. TVA si taxele vamale fiind platete de societatea din Romania?
Societatile din SUA pot fi fie parti afiliate sau non-afiliate.
Iata care este raspunsul specialistului:
In situatia descrisa mai sus, din punct de vedere contabil, se vor avea in vedere prevederile OMFP 1802/2014, care reglementeaza la punctul 75:
“75. - (1) La data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
(…)
d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.
In cazurile mentionate la lit. c) si d), valoarea de aport si, respectiv, valoarea justa se substituie costului de achizitie.
(2) Valoarea justa a activelor se determina, in general, dupa datele de evidenta de pe piata, printr-o evaluare efectuata, de regula, de evaluatori autorizati, potrivit legii.
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
In situatia in care nu exista date pe piata privind valoarea justa, din cauza naturii specializate a activelor si a frecventei reduse a tranzactiilor, valoarea justa se poate determina prin alte metode utilizate, de regula, de catre evaluatori autorizati, potrivit legii.”
Deci primirea cu titlu gratuit a bunurilor se inregistreaza in contabilitate :
3xx = 7588 cu valoarea justa
Se intocmeste NRCD pentru receptia lor si orice alt document primar impun politicile contabila adoptate de firma dvs.
In cazul in care TVA si taxele vamale sunt platite de societatea din SUA (presupun ca formalitatile de import nu sunt indeplinite de dvs, altfel ati fi spus ca le refacturati), dvs. inregistrati doar receptia asa cum am aratat mai sus.
In cazul in care importul este realizat de firma dvs. ,veti inregistra pe baza Declaratiei vamale de import:
3xx = 7588 (bunurilor li se va da o valoare in vama)
3xx = 446 taxele vamale, in calitatea lor de taxe nerecuperabile, se includ in valoarea bunurilor
%= 5121
446 taxele vamale
4426 TVA calculata in vama
In concluzie!
Dat fiind ca bunurile se evalueaza la pretul de piata (valoarea justa), in calitatea lor de bunuri primite cu titlu gratuit, face sa se respecte oricum principiul enuntat la art. 11 din Codul fiscal, care impune ca in tranzactiile intre afiliati sa se realizeze conform principiului valorii de piata. Deci fie ca primit bunurile de la afiliati, fie ca le primiti de la non afiliati, tratamentul contabil si fiscal este acelasi.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil