Prin cele de mai jos, va prezentam conditiile pe care trebuie sa le respecte societatile care acorda tichete cadou in perioada sarbatorilor de iarna. Astfel, o societate doreste sa acorde tichete cadou in valoare de 300 lei pentru toti salariatii indiferent daca au copii in intretinere sau nu au. Pentru copii minori ai salariatilor se acorda cadouri in valoare de 100 lei. Tinand seama de art. 76 alin. (4) lit a si art. 142 lit. b) din Codul fiscal, vom vedea daca este corect sa se impoziteze aceste sume pentru cele doua cazuri in care exista salariati cu copii si salariati fara copii minori in intretinere, dupa cum urmeaza:
1. cel care nu are copil minor in intretinere din cei 300 lei, 150 lei nu se impoziteaza iar ce depaseste, adica ceilalti 150 lei se calculeaza si retine impozitul pe salarii precum si contributiile sociale.
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 23100 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
2. pentru salariatul care are copil minor in intretinere tichetele cadou de 300 lei (150 lei pentru salariat si 150 lei pentru copil) nu se impoziteaza si ar trebui impozitata doar suma de 100 lei ce reprezinta cadoul pentru copilul minor al salariatului.
Iata raspunsul specialistului:
In masura in care societatea acorda tichete cadou salariatilor, cat si copiilor minori ai acestora, cu ocazia Craciunului, tratamentul fiscal aplicat acestor venituri este reglementat de art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, veniturile fiind neimpozabile in limita a 150 lei in intelesului impozitului pe venit.
Potrivit acestui articol, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, astfel cum este prevazut in contractul de munca, nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit. In acest sens, cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
In includerea acestor beneficii in prevederile contractului individual/colectiv de munca, vor fi avute in vedere si prevederile Codului fiscal care vin sa sanctioneze din punct de vedere fiscal acele situatii in care nu sunt incluse in contractul individual de munca.
Pct. 12 alin. (11) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal precizeaza ca limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar si in cazul in care parintii lucreaza la acelasi angajator.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii potrivit art. 76 alin. (2) lit. s) si alin. (3) din Codul fiscal, fiind datorate si contributiile sociale obligatorii potrivit Titlului V din Codul fiscal.
In acest sens, potrivit art. 142 lit. b) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura oferite salariatilor, cele oferite pentru copiii minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, astfel cum este prevazut in contractul de munca. Cadourile in bani si in natura oferite de angajatori angajatilor, cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile in bani si in natura oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
De asemenea, cadourile, inclusiv tichetele cadou, in limita sume de 150 lei nu se cuprind nici in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 157 alin. (2) si art. 158 din Codul fiscal, al contributiei de asigurari pentru somaj potrivit art. 187 alin. (2) si 188 din Codul fiscal, al contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 196 alin. (2) din Codul fiscal, al contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale potrivit art. 204 alin. (2) din Codul fiscal, al contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale potrivit art. 212 alin. (2) din Codul fiscal.
Pe cale de consecinta, asa cum se prevede si la pct. 5 alin. (1) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 142 lit. b) din Codul fiscal, partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit din salarii si se cuprinde in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.
Asadar este importanta decizia privind suma reprezentand contravaloarea tichetelor cadou acordate fiecarei persoane, salariat si copil minor, aceste venituri fiind neimpozabile in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte nu depaseste 150 lei. Asadar daca se acorda fiecarui salariat tichete cadou de 300 lei, partea care depaseste limita celor 150 lei, va reprezenta venit impozabil si se va supune contributiilor sociale. In ceeea ce priveste tichetele cadou acordate copiilor minori, intrucat nivelul acestora nu depaseste 150 lei, vor reprezenta venituri neimpozabile si nu vor fi supuse contributiilor sociale.
In masura in care angajatorul decide cu privire la o alta repartizare a sumelor pentru exploatarea facilitatii fiscale prevazuta de art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 lit. b) din Codul fiscal, aceasta va trebui sa fie reflectata in documentele intocmite in aceste sens. Importanta este si includerea in contractul de munca a beneficiului reprezentat de acordarea tichetelor cadou, fiind necesara din perspectiva fiscala conform celor detaliate anterior.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.