Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Refacturare costuri. Ce tratament contabil si fiscal TVA se aplica?

Data actualizarii: 26 Ianuarie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Refacturare costuri. Ce tratament contabil si fiscal TVA se aplica?
monografia contabilacod fiscaldecont

In studiul de caz de astazi vorbim despre facturarea a 50% dintre cheltuielile de transport si cazare conform HG 296/2007 fara TVA. Vom afla care este monografia contabila in acest caz. De asemenea, vom afla in baza carui articol din Codul fiscal ar trebui sa facem scutirea si daca trecem aceasta suma in decont.


Iata raspunsul specialistului!

Prin Codul fiscal nu este reglementata scutirea in situatia in care, conform prevederilor art. 14 lit. din  H.G. nr. 296/2007,  prestatorul trebuie sa emita factura in vederea recuperarii  in proportie de 50%, a cheltuielilor totale efectuate.  Practic, prin factura emisa, prestatorul  refactureaza  cheltuielie efectuate, respectand acelasi regim fiscal si aceiasi cota utilizata de catre furnizor/prestator.

Operatiunea de refacturare a cheltuielilor este reglementata prin normele de aplicare ale art. 286 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si servicii efectuate in interiorul tarii", din Codul fiscal,  la pct. 30, alin. (5) din care rezulta ca “Se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, in sensul alin. (4), atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
 b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata. ”
   
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct.  31 alin.  (6) din normele de aplicare ale art. 286 “ (6) In masura in care persoana impozabila poate face dovada ca singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind indeplinite conditiile prevazute la alin. (5), nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. Spre deosebire de situatia prezentata la alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile. Se considera ca la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operatiunilor refacturate. Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate. ”.

In opinia mea,  in prima etapa, cheltuielile efectuate trebuie inregistrate in debitul contului 471  "Cheltuieli inregistrate in avans" in corespondenta cu creditul contului 401  "Furnizori". Pentru bunurile si serviciile achizitionate in vederea efectuarii proiectului,  suma TVA deductibila inscrisa in facturile primite de la diversi parteneri din Romania poate fi dedusa conform prevederilor art. 297 alin. (4) lit. b) "Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni: ……a) operatiuni taxaile;  b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;…." In acest caz, se efectueaza si inregistrarea contabila 4426 = 401 in baza facturilor primite de la furnizori stabiliti pe teritoriul Romaniei, inregistrati in scopuri de TVA .

 La momentul facturarii cheltuielilor efectuate, in vederea recuperarii acestora, in functie de natura cheltuielilor , valoarea acestora se inregistreaza in a doua  etapa , in debitul contului 604  "Cheltuieli privind materialele nestocate",  sau 623  "Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate" sau 625  "Cheltuieli cu deplasari, detasari si transferari" sau 628  "Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti" sau 6588  "Alte cheltuieli de exploatare", in   conturi analitice distincte pentru proiectul in derulare, in corespondenta cu creditul contului 471 "Cheltuieli inregistrate in avans.
        
Valoarea facturii emise pentru recuperarea a 50% din cuantumul acestora se inregistreaza in evidenta contabila prin formula:

461                              =  %
"Debitori diversi"               7588
(analitic distinct)                "Alte venituri din exploatare"
                                        (analitic distinct)
                                        4427
                                        (analitic distinct)
 

In cazul cheltuielilor efectuate in afara teritoriului Romaniei, refacturarea acestora este fara TVA, caz in care operatiunea se considera neimpozabila.

Astfel, d.p.d.v. contabil,  cheltuielile trebuie inregistrate concomitent cu veniturile care le genereaza conform  prevederilor pct. 53  alin. (3) din cadrul sectiunii  2.4 “Principii generale de raportare financiara” din O.M.F.P. nr. 1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate prin care se reglementeaza in mod expres faptul ca “Veniturile si cheltuielile care rezulta direct si concomitent din aceeasi tranzactie sunt recunoscute simultan in contabilitate, prin asocierea directa intre cheltuielile si veniturile aferente, cu evidentierea distincta a acestor venituri si cheltuieli. ”

Valoarea facturii emise se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300, fie la randul  3 alocat pentru   “Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei  (in UE sau in afara UE), precum si livrari  intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294   alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, ………”   in cazul  sumelor aferente operatiunilor neimpozabile in Romania (cheltuieli cazare, transport, masa, etc.), fara report la randul 3.1, fie la  randul 9 alocat pentru   “Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu    cota 19%”, cat si prin declaratia informativa cod 394, in cazul operatiunilor taxabile, in cartusul F, tip partener 4.

 

Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X