Modificarile legislative anuntate pentru anul 2018 au bulvesat Romania. Chiar si specialistilor in domeniu le-a fost dificil sa se puna la curent cu toate schimbarile aparute uneori peste noapte. Am realizat o lista scurta cu cele mai importante schimbari ale acestui an in privinta carora orice salariat si angajator ar trebui sa fie bine informat.
Lista de modificari legislative 2018
1. Salariul minim este de 1.900 lei incepand cu 1 ianuarie 2018 (HG nr. 846 din 29 noiembrie 2017).
Asadar, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, suma stabilita in bani care nu include sporuri si alte adaosuri, se stabileste la 1.900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore, in medie, pe luna, in anul 2018, reprezentand 11,40 lei/ora.
2. Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2018 este: 4.162 lei.
3. In 2018 nu se acorda creditele, respectiv fondurile nerambursabile prevazute la art. 86 si 861 din Legea nr. 76/2002 in ceea ce priveste sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, conform manager.ro.
4. Tot in anul 2018, pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor, cheltuielile pentru transmiterea si achitarea drepturilor finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat si a celor din bugetul asigurarilor pentru somaj se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1% asupra sumelor platite si se suporta din bugetul din care se finanteaza dreptul respectiv.
5. Tariful pentru un talon de plata la domiciliul beneficiarilor, in situatia in care acestia au optat pentru plata in cont curent sau in cont de card, este de 2,15 lei si se suporta din bugetul din care se finanteaza dreptul respectiv.
6. In planul de conturi general pe anul 2018 au fost introduse patru conturi pentru inregistrarea contributiilor:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
- 4315 „Contributia de asigurari sociale (P)”;
- 4316 „Contributia de asigurari sociale de sanatate (P)”;
- 436 „Contributia asiguratorie pentru munca (P)”;
- 646 „Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca”.
7. IT-istii sunt scutiti de la 1 februarie 2018 de impozitul pe salariu.
8. Nu uitati ca termenul de depunere a declaratiei 600 a fost prorograt de la 31 ianuarie la 15 aprilie, dar inca nu a fost identificata o solutie permanenta in privinta acestui formular.
9. Incepand cu 1 ianuarie 2018, vor exista doar trei contributii sociale:
• Contributia la fondul de pensii (CAS);
• Contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS);
• Contributia la asigurarile de munca (CAM).
10. In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, deducerea TVA-ului aferent intrarilor va putea fi refuzata de autoritatile fiscale, numai daca acestea demonstreaza (dincolo de orice indoiala) ca persoana impozabila stie sau ar fi trebuit sa stie ca tranzactia face parte dintr-un lant de tranzactii frauduloase.
11. Legat de accize, bunurile utilizate pentru transportul si depozitarea marfurilor accizabile nemarcate, identificate in afara antrepozitelor, vor fi confiscate.
12. Impozitul pe vehiculele utilizate pentru transportul de marfuri (cu o greutate de peste 12 tone) este ajustat in conformitate cu reglementarile UE (crestere de aproximativ 7%). Pentru contraventiile privind impozitele locale, contribuabilii ar putea plati in termen de 48 de ore jumatate din amenda minima prevazuta de lege. Aceasta dispozitie se va aplica amenzilor privind contraventiile stabilite dupa 1 ianuarie 2018.