email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografia contabila a pagubelor produse in gestiune: model de contract

Monografia contabila a pagubelor produse in gestiune: model de contract
monografie contabilacodul munciidobanzi aferente

Vom analiza in continuare cazul in care salariatul recunoaste o paguba produsa societatii se va intocmi o decizie de imputare si un angajament de plata (cod 14-8-2a). Intrebarea este daca, in situatia in care angajatul recunoaste paguba produsa societatii si semneaza decizia de imputare si angajamentul de plata retinerea contravalorii pagubei produse de angajat poate fi facuta din garantia in numerar fara a fi necesara obtinerea titlului executoriu definitiv. Model de contract de garantie in numerar ce trebuie semnat. De asemenea, vom afla si care sunt etapele de lucru in vederea constituirii garantiei in numerar pentru gestionarii din cadrul societatii. Si daca trebuie sa fie mentionata in contractul de munca sau intr-un act aditional al gestionarului necesitatea constituirii garantiei in numerar.


Iata raspunsul specialistului!

In conformitate cu prevederile art. 11 - 13 din Legea 22/1969, constituirea garantiei se face prin contract incheiat in scris.

Garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate. Garantia in numerar se retine in rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din castigul mediu pe o luna, dupa caz.
Daca, din cauza altor retineri, ratele din contul garantiei in numerar nu pot fi retinute, gestionarul este obligat sa le depuna.
 
In conformitate cu prevederile art. 23 - 28 din Legea 22/1969, incalcarea dispozitiilor legale cu privire la gestionarea bunurilor atrage raspunderea materiala, disciplinara, administrativa, penala sau civila, dupa caz.
 
Totodata, angajatii raspund material, potrivit Codului muncii pentru pagubele cauzate in gestiuni prin fapte ce nu constituie infractiuni.
         


Codul Muncii prevede ca in situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii. Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
     
ART. 257 din Codul muncii prevede ca suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.
   
Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv.
Legea 22/1969 prevede ca atunci cand gestionarul a cauzat o paguba in gestiune la locul sau de munca si aceasta nu se acopera integral in termen de o luna de la obtinerea titlului executoriu definitiv, agentul economic, autoritatea sau institutia publica se va despagubi din garantia in numerar constituita in favoarea sa.

Art. 32 din legea mentionata prevede si ca la constatarea unei pagube in gestiune, persoana raspunzatoare poate sa-si ia un angajament scris pentru acoperirea acesteia; angajamentul scris constituie titlu executoriu.
 
 
Scopul constituirii garantiei gestionarilor este acela de a acoperi eventuale pagube produse din vina acestuia, care nu sunt acoperite direct de catre persoana respectiva.

Astfel, in baza angajamentului de plata fie:

- salariatul va achita contravaloarea pagubei produse;
- i se va retine contravaloarea acesteia din salariu dar valoarea retinerii trebuie sa nu depaseasca o treime din salariu;
- fie se va retine din garantia constituita, urmand ca aceasta sa fie ulterioar reintregita.
 
 
CONTRACT DE GARANTIE              model
 
Incheiat astazi ......................
la ..........................................
 
I. PÃRTILE CONTRACTANTE
1.1. S.C. .................................................., cu sediul social in  ..............., str. ....................................... nr. ....., sectorul ...., judet . .................inregistrata la Oficiul Registrului Comertului .......................................... sub nr. ........................... din .........................., cod fiscal nr. ........................... din ............................, reprezentata prin .............................................. cu functia de ........................................ in calitate de angajator, pe de o parte si
1.2. Dl/Dna ........................................., domiciliat(a) in ......................, str. .......................................... nr. ........, bloc ......., scara ......., etaj ........, ap. ........, sector/judet ....., nascut in .............................., la data de .............................................., posesorul CI.................................................. seria........... nr. ....................................., cod numeric personal ............................................, in calitate de angajat-gestionar, pe de alta parte,
au convenit sa incheie prezentul contract, accesoriu al contractului de munca nr. ....................... din .............................. privind constituirea garantiei materiale prevazute de Legea nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare, cu respectarea urmatoarelor clauze:
 
II. OBIECTUL CONTRACTULUI
 
2.1. Angajatul-gestionar, salariat al SC................... se obliga ca, in vederea acoperirii eventualelor pagube cauzate in gestiunea ce i-a fost incredintata sa constituie o garantie in numerar in suma de ....................................... lei pentru valoarea bunurilor gestionate in suma de ................................. lei.
 
2.2. Garantia in numerar va fi retinuta de la angajatul-gestionar in ....10.......................... rate lunare de .............................. lei fiecare, din salariul sau.
Retinerea se efectueaza la data platii salariului.
 
III. OBLIGATIILE PARTILOR

3.1. Daca exista mai multe urmariri in perioada constituirii garantiei materiale convenite si, ca urmare, angajatorul nu va putea sa retina garantia in numerar din salariu, angajatul-gestionar se obliga ca, din veniturile sale, sa depuna la data platii salariului ratele datorate, devenite scadente.
3.2. Angajatorul va retine (primi) sumele aferente de la angajatul-gestionar si se obliga sa o depuna intr-un cont bancar evidentiind operatiunea respectiva in contabilitatea sa.
3.3 Angajatorul se obliga sa restituie suma retinuta in contul garantiei materiale, impreuna cu dobanzile aferente, acestuia, numai in cazul incetarii contractului de munca sau la trecerea sa intr-o functie pentru care nu este necesara constituirea garantiei materiale.
3.4. Angajatul-gestionar consimte ca garantia in numerar sa fie folosita de angajator pentru acoperirea pagubelor produse in gestiunea ce i s-a incredintat.
In acest scop, angajatul-gestionar imputerniceste societatea ca intr-o asemenea eventualitate sa ridice din cont suma aferenta, pana la echivalentul pagubei produse, pe baza cererii acesteia si a unei copii certificate de pe titlul executoriu definitiv obtinut impotriva angajatului- gestionar.
     
Angajatul-gestionar se obliga sa reintregeasca garantia in numerar in conditiile prevazute pentru constituirea ei.
 
IV. CLAUZE FINALE
 
4.1. Modificarea prezentului contract se face prin act aditional incheiat intre partile contractante.
4.2. In cazul in care partile isi incalca obligatiile lor, neexercitarea, de catre partea care sufera vreun prejudiciu, a dreptului de a cere executarea intocmai sau prin echivalent banesc a obligatiei respective nu inseamna ca ea a renuntat la acest drept al sau.
4.2. Prezentul contract s-a incheiat intr-un numar de 2 exemplare, cate unul pentru fiecare parte contractanta.
 .
ANGAJATOR
 
ANGAJAT-GESTIONAR
 
Constituirea garantiei gestionarului este impusa de lege.
Aceasta va fi mentionata in contractul de munca incheiat la angajarea persoanei respective.
 
In contabilitate se inregistreaza:
- retinerea sumei drept garantie pe statul de plată,
421 = 4281/garantii
 
depunerea sumei intr-un cont bancar distinct
581 = 5311
Si
5121/cont distinct = 581
 
Inregistrarea dobanzilor aferente
5121/cont garantii = 4281/garantii
Inregistrare comisioane
4281/garantii = 5121/cont garantii
 
Inregistrarea dreptului la despagubire
4281 /paguba                           =                      758
 
Utilizarea garantiei pentru acoperirea pagubei
4281/garantii                        =                   4281/paguba
 
Inchiderea contului bancar de garantii
581 = 5121/garantii
 
Si
5121/ cont curent = 581

 

Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitate 2022


Va amintiti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

Ei bine, Cartea Verde a Contabilitatii 2022 este acum din nou prezenta, in varianta actualizata la zi, oferindu-va solutii impecabile pentru momentele de criza – cum este si acesta – cu modificari legislative majore.

Avantajul esential pe care vi-l ofera Cartea Verde a Contabilitatii 2022: ZERO erori in inregistrarile contabile!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monografie contabilacodul munciidobanzi aferente

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 23 Februarie 2018


Votati articolul "Monografia contabila a pagubelor produse in gestiune: model de contract":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 23 Februarie 2018 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X