In studiul de caz prezentat in randurile urmatoare vom analiza modul in care se completeaza declaratia 112 in cazul angajatilor part time si care este modalitatea in care angajatorul plateste in numele angajatului.
Subiectul il reprezinta o societatea care are salariati ce sunt angajati cu 4 ore/zi si ale caror venituri brute sunt sub nivelul salariului minim – 1900.
Iata raspunsul specialistului!
Incepand cu data de 01 ianuarie 2018, in cazul veniturilor din salarii sau asimilate salariilor obtinute in baza unui contract individual de munca cu timp partial, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale si contributia la sistemul de sanatate nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei de 25% si 10% asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
Daca suma rezultata este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara, contributia de asigurari sociale si contributia la sistemul de sanatate se calculeaza la salariul de baza minim brut pe tara.
Contributia de asigurari sociale si contributia la sistemul de sanatate nu se calculeaza la salariul de baza minim brut pe tara, in cazul urmatoarelor persoane:
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
- elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
- ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 de ani;
- persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
- pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
- realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.
Declaratia 112 privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate se completeaza potrivit Ordinului comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii si justitiei sociale si al ministrului sanatatii nr. 1209/999/180/2018).
In cazul persoanelor cu timp partial care realizeaza venituri din salarii mai mici de 1900 lei (salariul minim), acest formular aparut de curand se completeaza astfel:
- la sectiunea A, atat la contributia de asigurari sociale, cat si la contributia pentru asigurari sociale de sanatate se vor trece sumele totale calculate, inclusiv diferentele aparute intre calculele efectuate conform venitului realizat si cotele aplicate la salariul minim;
- la anexa 1.2 se completeaza pentru fiecare asigurat in parte tipul de contract de munca si timpul efectiv lucrat in luna respectiva;
- apoi se trece drept contributie de sanatate si de asigurari sociale, suma calculata la nivelul salariului minim, respectiv 190 lei pentru CASS si 475 lei pentru CAS.
Astfel in totalul creantei fiscale evidentiata in sectiunea A apare totalul contributiei datorata de anagajator, atat pentru salariatii cu timp de lucru de 8 ore cat si pentru cei cu timp partial.
Plata sumei totale (CAS + CASS) se va face de catre angajator la bugetul de asigurari sociale, in acelasi cont in care s-a achitat si pana la data de 31.12.2017, fara sa se specifice numele angajatului, deoarece obligatia de plata revine angajatorului, potrivit legii.
Daca persoana salariata este exceptata de la calculul CAS si CASS la nivelul salariului minim, (de exemplu pensionar de limita de varsta) societatea completeaza drept baza de calcul pentru cele doua contributii, venitul efectiv realizat si astfel va plati la buget o suma mai mica (nu calculata la 1900 lei).
Raspuns a fost oferit pe portalcodulfiscal.ro de Mariana Prejbeanu – expert contabil.