Pentru a afla cum se fac raportarile contabile in situatia in care se deschide un punct de lucru nou, facem urmatorul studiu de caz. Firma A, platitoare de impozit pe profit si platitoare de TVA, are ca obiect de activitate inchirieri auto. Societatea intentioneaza sa deschida in Ungaria un punct de lucru unde va avea acelasi obiect de activitate. Dupa declararea si deschiderea punctului de lucru in strainatate, se va depune D061 in Romania, unde se vor anunta si finantele romane despre deschiderea acestui punct de lucru. Din acest moment este important de aflat care sunt obligatiile fiscale pe care le va avea firma A catre statul ungar si cum se vor evidentia veniturile, cheltuielile, impozitele, contributiile si taxa pe valoare adaugata efectuate la punctual de lucru respectiv in contabilitate. Este mai usor cu evidenta contabila prin infiinatarea unei noi firmei in Ungaria, unde actionarul majoritar sa fie o persoana fizica administratorul firmei A?
Raportari contabile pentru deschiderea unui punct de lucru: raspunsul specialistului
OMFP 1802/2014 prevede ca subunitatile fara personalitate juridica, care apartin persoanelor juridice cu sediul in Romania, reprezinta sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica, infiintate potrivit legii.
Subunitatile fara personalitate juridica, care apartin persoanelor juridice cu sediul in Romania organizeaza si conduc evidenta contabila proprie, astfel incat aceasta sa permita determinarea informatiilor si a obligatiilor prevazute de lege, iar persoanele juridice carora le apartin sa poata intocmi situatii financiare anuale.
Activitatea desfasurata in strainatate de subunitatile fara personalitate juridica, care apartin persoanelor juridice cu sediul in Romania, se include in situatiile financiare ale persoanei juridice romane si se raporteaza pe teritoriul Romaniei.
Sucursalele vor conduce astfel, o contabilitate proprie care sa permita identificarea datoriilor aferente sucursalei, evidenta platilor efectuate catre bugetul statului unde isi desfasoara activitatea.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manual de politici contabile - Stick USB
Pentru veniturile si cheltuielile aferente activitatii desfasurate, punctul de lucru are obligatia determinarii profitului impozabil potrivit legislatiei Ungariei in acest domeniu si plata catre buget a impozitului rezultat.
Similar va datora TVA, impozite si contributii sociale aferente salariatilor angajati in Ungaria.
Punctul de lucru va transmite documentele societatii mama in vederea preluarii acestora in contabilitatea proprie.
Taxa pe valoarea adaugata achitata statului maghiar se va inregistra in contul 446/ analitic TVA Ungaria.
Impozitul pe profit achitat se va inregistra in contul 446/analitic impozit pe profit Ungaria
Potrivit art. 39 din Codul Fiscal impozitul platit unui stat strain se scade din impozitul pe profit, daca se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul strain.
Daca o persoana juridica romana obtine venituri dintr-un stat strain prin intermediul unui sediu permanent sau venituri supuse unui impozit cu retinere la sursa care, potrivit prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu un alt stat, pot fi impuse in celalalt stat, iar respectiva conventie prevede ca metoda de evitare a dublei impuneri metoda creditului, impozitul platit catre statul strain, fie direct, fie indirect, prin retinerea si virarea de o alta persoana, se scade din impozitul pe profit determinat potrivit prevederilor prezentului titlu.
Creditul acordat pentru impozitele platite unui stat strain intr-un an fiscal nu poate depasi impozitul pe profit, calculat prin aplicarea cotei de impozit pe profit prevazute la art. 17 la profitul impozabil obtinut in statul strain, determinat in conformitate cu regulile prevazute in prezentul titlu, sau la venitul obtinut din statul strain.
Creditul se acorda din impozitul pe profit calculat pentru anul in care impozitul a fost platit statului strain, daca se prezinta documentatia corespunzatoare, conform prevederilor legale, care atesta plata impozitului in strainatate.
Cand o persoana juridica romana realizeaza profituri dintr-un stat strain prin intermediul unui sediu permanent care, potrivit prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu un alt stat, pot fi impuse in celalalt stat, iar respectiva conventie prevede ca metoda de evitare a dublei impuneri metoda scutirii, profiturile vor fi scutite de impozit pe profit in Romania.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar.